Naslovna Društvo COVID-19 Korisnici doma “Radost” iz kovid bolnica stigli u Negotin: U bolnici do...

Korisnici doma “Radost” iz kovid bolnica stigli u Negotin: U bolnici do rešenja za novi smeštaj

2658
0

Iz bolnica u Nišu i Sokobanji počeli su da stižu korisnici Doma za stare “Radost”, koji u nedostatku adekvatnog smeštaja, budući da dom nije otvoren, samoizolaciju provode u negotinskoj bolnici.

Iako je vanredno stanje prošlo, mere su znatno ublažene, život se polako normalizuje, korisnici Doma za stare “Radost”, njih 37 ne znaju gde će posle bolnice da budu smešteni.

“Njih 37 se trenutno nalazi u izolovanom delu našeg Zdravstvenog centra gde će sa negativnim testovima biti smešteni narednih 14 dana, pre svega zato što su to osobe koje iziskuju medicinsku negu i nismo želeli da prepustimo ništa slučaju i vraćamo ih ka njihovim srodnicima, nego će naredne dve nedelje u našoj bolnici imati potrebnu medicinsku negu”, kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i komandant Štaba za vanredne situacije.

Većina korisnika ovog doma u kome su korona virusom bila zaražena 53 korisnika, radnika i pripadnika Vojske Srbije smeštena je na grudnom odeljenju, čak 21. Deo ih je na ispražnjenom odeljenju neurologije, kao i na internom, a jedan štićenik je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja sa obostranom upalom pluća transportovan u niški Klinički centar.

“Lečenje i negu ovih pacijenata sprovode lekari i medicinski tehničari sa Grudnog odeljenja, Neurologije i Internog odeljenja. Neophodnu količinu pelena za odrasle kao i vlažnih maramica za održavanje higijene ovih pacijenata obezbedila je Opština Negotin, dok je dovoljna količina rukavica, maski i ostale zaštitne opreme obezbeđena od strane Ministarstva zdravlja i RFZO”,  saznajemo od dr Vidosave Paunović Barbulović, vršioca dužnosti direktora Zdravstvenog centra u Negotinu.

Vraćanje u ustanovu iz koje su došli nije moguće jer je domu zabranjen rad. U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, najavljuju da će standardi za dobijanje licence za domove za stare ubuduće biti – viši.

“Ministarstvo u okviru svoje nadležnosti preduzima mere od dobijanja saznanja da je 26. 04. 2020. godine potvrđena zaraza virusom korona većeg broja korisnika i zaposlenih u Domu “Radost” Negotin. Doneto je rešenje o zabrani rada Domu, a biće doneto i rešenje o suspenziji licence. Ministarstvo sarađuje sa istražnim organima koji ispituju okolnosti pojave zaraze u Domu”, ističu za NG Portal u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Po završetku karantina, štićenici Doma “Radost”, saznajemo od nadležnih, biće izmešteni u druge ustanove.

„U saradnji sa Centrom za socijalni rad i sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja već radimo na zbrinjavanju svih štićenika i na smeštaju u druge ustanove gde će biti upućeni nakon karantina u negotinskoj bolnici“, kaže Vladimir Veličković.