Naslovna Kultura Konzervacija arheološkog nalazišta “Vrelo” Šarkamen

Konzervacija arheološkog nalazišta “Vrelo” Šarkamen [Foto]

523
0

Na arheološkom nalazištu “Vrelo” Šarkamen u toku su konzervatorsko-restauratorski radovi na otkrivenim i ispitanim arhitektonskim sadržajima.

Ekipa Muzeja Krajine i Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša radove izvode na jugoistočnom delu ovog objekta, koji se i prvi vidi kad se kroči na lokalitet, na jugoistočnoj kuli, jednoj od deset kula ovog rezidencijalno-memorijalnog kompleksa s kraja trećeg i početka četvrtog veka nove ere.

Arheolog – muzejski savetnik Gordan Janjić, rukovodilac projekta

“Na naš veliku sreću i na veliko zalaganje ove godine se započelo sa konzervatorskim radovima na arheološkom nalazištu “Vrelo” Šarkamen, na rezidencijalno-memorijalnom kompleksu koji je pripadao Maksiminu Daji. Taj projekat se radi pod juristikcijom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, sa glavnim nadzorom, arhitektom-konzervatorom savetnikom Miletom Veljkovićem. U tome podršku pruža i Muzej Krajine, a sve se to, kao i projekat po kome je to izrađeno, a projekat je načinio Muzej Krajine, realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije”, ističe rukovodilac projekta arheolog-muzejski savetnik Gordan Janjić.

Arhitekta-konzervator savetnik Mile Veljković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš

Na ovom lokalitetu su tokom leta vršena i sistematska arheološka istraživanja, a kampanja je bila usmerena na istraživanje zapadne kapije, koja vodi ka mauzoleju carice majke Maksimina Daje, u kojem je 1996. pronađen set zlatnog nakita, jedinstven u svetu.

Jugoistočna kula; Foto: Branislav Bane Barbatesković, TV Kladovo