Naslovna Politika Konstituisan negotinski parlament: Novo-staro opštinsko rukovodstvo

Konstituisan negotinski parlament: Novo-staro opštinsko rukovodstvo

1773
0

Skupština i opština Negotin dobile su danas novo-staro rukovodstvo. Postavljen je sekretar lokalnog parlamenta, a izabrani su i članovi Opštinskog veća.

Vladimir Veličković, diplomirani pedagog fizičke kulture i poverenik negotinskih naprednjaka ponovo je izabran za predsednika opštine Negotin.

Veličković je na ovoj funkciji bio od februara do oktobra 2017. i od januara 2018. do danas kada mu je konstatovan prestanak prethodnog mandata, a u međuvremenu je obavljao i funkciju predsednika Privremenog organa.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

Za njegovog zamenika, sa takođe 37 glasova prisutnih iz vladajuće koalicije okupljene oko naprednjaka i socijalista, izabran je diplomirani hemičar Bogdan Gugić, koji je ovu funkciju obavljao i u prethodnom mandatu, od kraja decembra 2019. godine.

Gugiću i Veličkoviću su izborom na funkcije prvog čoveka opštine i njegovog zamenika prestali odbornički mandati i oni će biti dodeljeni narednima sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu – Ivica Dačić“.

Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine

„Predstoji nam ozbiljan posao u svim sferama, ali prvenstveno u privredi, poljoprivredi i turizmu jer na taj način stvorićemo pogodno tlo za jačanje postojećih privrednih i poljoprivrednih subjekata, dolazak novih investitora, otvaranje novih radnih mesta i što je najvažnije, povratak ljudi. U prethodnom periodu smo dosta radili na pripremi kapšitalnih projekata čiju realizaciju očekujemo u ovom mandatu. Samo na taj način sprečićemo dalji odlazak prvenstveno mladih ljudi, a verujem da ćemo uspeti da privučemo i druge da dođu da žive ovde i to kroz stvaranje i dodatnih sadržaja koji će unaprediti kvalitet života“, rekao je Vladimir Veličković.

Milan Uruković, predsednik SO Negotin

Lokalni parlament će i u novom mandatu voditi Milan Uruković, magistar zaštite na radu i  predsednik negotinskih socijalista. On je na ovoj funkciji bio od 2010. do 2012. pa od 2018. do 2021.  dok je od 2012. do 2014. obavljao funkciju predsednika opštine.

Za njegovog zamenika je izabran Dragiša Ivković, profesor fizike i prehrambene grupe predmeta u Poljoprivrednoj školi „Rajko Bosnić“, koji je ujedno i jedino novo kadrovsko rešenje. Za Urukovića i Ivkovića glasalo je svih danas prisutnih 37 odbornika vladajuće koalicije.

Dragiša Ivković, zamenik predsednika SO Negotin

„U ovoj skupštini u kojoj imamo 38 predstavnika koalicije SNS – SPS, zatim šest odbornika Narodne stranke i jednog Saveza 90 Zelenih Srbije zalagaću se za konstruktivan i efikasan rad. Mislim da je to i opredeljenje svakog od vas. Među odbornicima su i oni kojima rad lokalnog parlamenta nije stran, mnogi su već imali mandate i imaju iskustva kada je rad Skupštine u pitanju. Onima koji su prvi put u odborničkim klupama želim uspešnu saradnju i da se brzo naviknu na pravila po kojima Skupština funkcioniše“,  rekao je Milan Uruković.

Funkciju sekretara SO Negotin obavljaće i u ovom mandatu Ivan Veljković, master pravnik.

Članovi Opštinskog veća su: Miloje Banković, dipl. ekonomista, Dragan Radosavljević, dipl, inženjer poljoprivrede, dr Zoran Puslojić, specijalista interne medicine, gastroenterologije i hepatologije, Tatjana Panić, ekonomista u menadžmentu, Dalibor Mašić, sportski radnik, Ljutica Jovanović, dipl.ekonomista i Miloš Gagić, dipl. inženjer industrijske informatike, koji su i u prethodnim mandatima obavljali ove funkcije.

Odbornici Narodne stranke i Saveza 90/Zelenih Srbije

Konstitutivnoj sednici su danas prisustvovala 43 od 45 odbornika koji su ujedno i položili zakletvu. Odbornici Narodne stranke, sa liste „Narodna stranka – Krsta Stanković Njenjulović“ imali su primedbe da „većina ima omalovažavajući stav“, te da predlog kandidata za predsednika opštine Negotin, kao i predloge za zamenika predsednika opštine i članove Opštinskog veća nisu mogli kao predlagači da potpišu funkcijama na koje su danas izabrani Milan Uruković i Vladimir Veličković.

Uruković je na to rekao da je sve u skladu sa Poslovnikom i Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer funkcionerima prethodni mandat prestaje na prvoj sednici lokalnog parlamenta, kao i da su dužni da predloge za izbor i imenovanja dostave najkasnije 24 časa uoči sednice.

Odbornici Narodne stranke, međutim, nakon prve pauze u radu zbog pripreme izbornog materijala, napustili su konstitutivnu sednicu, kojom je do izbora rukovodstva predsedavao najstariji odbornik, Vlastimir Abrašević, sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu – Ivica Dačić“.