Naslovna Društvo Konkursi za sufinansiranje medijskih sadržaja u Borskom i Zaječarskom okrugu: Medijima 52,9...

Konkursi za sufinansiranje medijskih sadržaja u Borskom i Zaječarskom okrugu: Medijima 52,9 miliona dinara

181
0

Konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2022. godinu do sada je raspisalo sedam od osam lokalnih samouprava u Borskom i Zaječarskom okrugu.

Ilustracija, pixabay.com

U sedam lokalnih samouprava u istočnoj Srbiji, izuzev grada Bora, za proizvodnju medijskih sadržaja od javnog interesa građana izdvojeno je ukupno 52,9 miliona dinara. Najviše u Knjaževcu 14,25 miliona i Negotinu 9,5 miliona, a najmanje u Boljevcu 2,37 miliona.

U zavisnosti od lokalne samouprave prosečno će medijima biti plaćeno minimalno od 50.000 dinara, koliko je u Gradu Zaječaru do 3,5 miliona koliko je maksimalno u opštini Negotin.

Rok za slanje projekata je 20 dana, izuzev u Negotinu, u kojem je konkurs otvoren 15 dana od dana objavljivanja oglasa u jednom od dnevnih listova.

I ove godine važi uslov da štampani mediji, radio, internet mediji i novinske agencije mogu podneti zahtev za sufinansiranje najviše do 80 odsto opravdanih troškova projekta, dok je taj iznos za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za televiziju ograničen na 50 procenata.

Opština Knjaževac izdvojila je 14,25 miliona dinara. Najmanji iznos koji će biti odobren po projektu u ovoj opštini je 100.000 dinara, a najveći 2,5 miliona.

Grad Zaječar za medije izdvaja 7,78 miliona dinara. Minimalni iznos koji može biti određen po mediju je 50.000, a maksimalni dva miliona dinara.

Opština Negotin, čiji konkurs ističe danas, je za projekte medija izdvojila 9,5 miliona dinara, kao i prošle godine. Nepromenjen je i najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu, 100.000 dinara, ali je zato najveći sa prošlogodišnja tri miliona povećan na 3,5 miliona dinara.

Opština Kladovo je za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja izdvojila iz budžeta pet miliona dinara, kao i prethodne dve godine. Zainteresovani mogu da konkurišu do 24. marta, a mediji će u proseku dobiti od 100.000 do milion dinara po projektu.

Opština Boljevac, od svih lokalnih samouprava čiji su konkursi u toku, izdvojila je i najmanje za medije, 2.375.000 dinara, s tim da je najmanja odobrena suma 70.000 dinara, a najveća 700.000 dinara po projektu. Konkurs u Boljevcu otvoren je do 28. marta.

Isti je rok i za opštinu Sokobanja koja za medije izdvaja sedam miliona dinara i u kojoj je minimalni iznos sredstava 100.000 dinara, a maksimalni 1,5 miliona dinara.

U opštini Majdanpek je, takođe, ove godine medijima na raspolaganju sedam miliona dinara, dva više nego lane. Učesnici konkursa svoje predloge mogu da pošalju najkasnije do 31. marta, a najmanji i najviši iznos na koji mogu da računaju je 100.000, odnosno milion dinara.