Naslovna Društvo Konkurs za stipendije do 24.januara

Konkurs za stipendije do 24.januara

107
0

Komisija za stipendiranje studenata i učenika srednjih škola opštine Negotin raspisala je konkurs za dodelu 37 stipendija za školsku 2017/18. godinu.


Konkursom, koji je otvoren do 24.januara, studentske stipendije, ukupno 13, rezervisane su za deficitarna zanimanja, od profesora matematike, biologije, fizike, nemačkog, srpskog, engleskog jezika, do etnomuzikologa, pozorišnog fimskog producenta, socijalnog pedagoga i za diplomiranog tehničara hemijske industrije.

Stipendije su planirane i za pet posebno talentovanih studenata sa prosečnom ocenom iznad devet, kao i za 20 učenika srednjih škola.

Konkursom su precizirani kriterijumi na osnovu kojih će se bodovati studenti, posebno nadareni studenti i učenici srednjih škola.

Kod studenata se boduje efikasnost studiranja, uspeh u prethodnom školovanju, a poeni se dobijaju i za deficitarnost zanimanja, kao i na osnovu prosečnih primanja po članu domaćinstva u periodu januar-jun tekuće godine. Srednjoškolcima se takođe boduje uspeh, prosečni prihodi u porodici, ali i nagrade na republičkom i međunarodnom nivou.

Studenti i srednjoškolci iz osetljivih društvenih grupa, kao što su materijalno ugrožene porodice, deca bez roditeljskog staranja, jednoroditeljske porodice, romska nacionalna manjina, osobe čiji su roditelji nestali ili su kidnapovani na teritoriji KiM i bivših jugoslovenskih republika, ali i izbeglice, raseljena lica, deportovani studenti i povratnici po sporazumu o readmisiji, ostvaruju dodatne poene i po osnovu ovih kriterijuma.

Inače, sve stipendije će biti isplaćene u deset mesečnih rata, a iznos se utvrđuje u zavisnosti od raspoloživih sredstava u opštinskom budžetu i broja koristnika stipendije.