Naslovna Ekonomija Konkurs za sredstva iz negotinskog agrarnog budžeta otvoren do 6. juna

Konkurs za sredstva iz negotinskog agrarnog budžeta otvoren do 6. juna

453
0

U toku je Konkurs za dodelu sredstava iz Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja opštine Negotin, koji je otvoren je do 6. juna.

Konkurs za podsticaje u agraru predviđa subvencionisanje gotovo svih oblasti poljoprivrede od sektora mleka, mesa, voća, grožđa i povrća, ostalih useva, preko pčelarstva, do investicija za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture.

Tu su i mere unapređenja ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima vezane za ruralni turizam,

Predviđene su i subvencije za aktivnosti vezane za podizanje konkurentnosti kroz preradu i uvođenje i sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih i proizvoda sa oznakom geografrskog porekla u koje spada i nabavka opreme za uzorkovanje, prijem, preradu, punjenje i pakovanje mleka  proizvoda od mleka, opreme i uređaja za sušenje voća, povrća i grđa kao i njihovih proizvoda, opreme za proizvodnju vina, rakija i drugih alkoholnih pića, kao i opreme za degustacione sale, opreme i uređaja za preradu kao i za pakovanje i skladištenje pčelinjih proizvoda.

Maksimalni iznos podsticaja po zahtevu iznosi od 50.000 do 160.000 dinara za većinu mera iz konkursa. Kod podizanja novih zasada vinove loze maksimalni iznos subvencije je 350.000 dinara po hektaru zasađene površine. U slučaju  da se zahtev odnosi  isključivo na meru održivog upravljanja zemljištem, odnosno na kontrolu plodnosti zemljišta,  maksimalni podsticaj je do milion dinara po zahtevu.

Opština Negotin je iz budžeta za program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja fizičkim licima i udruženjima izdvojila je 26 miliona, od kojih sa 22 subvencioniše poljoprivredu, a sa četiri miliona udruženja i organizacije.