Naslovna Kultura Koncert učenika Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ za malu Simeonu

Koncert učenika Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ za malu Simeonu

547
0

Humanitarni koncert u organizaciji učenika Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ okupio je veliki broj Negotinaca koji su donacijama, od preko sto hiljada dinara, pomogli akciju pomoći maloj Simeoni.

Sa posebnom emocijom su Negotinci sinoć ispratili koncert učenika Umetničke škole „Stevan Mokranjac“. Svi na jednom mestu, okupljeni sa jednim ciljem, da svojim prilozima  pomognu trogodišnjoj Simeoni Jokanović, koja se već mesecima bori sa zloćudnim tumorom u Americi, ali i da pošalju podršku da u borbi, koja će trajati još najmanje 18 meseci, izdrži terapije i predstojeću operaciju presađivanja koštane srži.

Inicijator humanitarnog koncerta je maturant Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, David Surdanović i Učenički parlament ove škole.

„Ja sam bio na snimanju emisije „Igraj za zavičaj“ u kojoj takmičio naš David Matejević i koji  je poklonio novac maloj Simeoni koja se bori sa opakom bolešću. To mi je dalo ideju da i mi, učenici Umetničke škole, organizujemo humanitarni koncert  jer imamo bogat repertoar i imamo čime da se predstavimo. Negotinu nedostaju koncerti umetničke muzike, a i humanitarni koncerti i misli smo da je ovo savršen spoj. Sinoć smo, zahvaljujući prodatim ulaznicama, ali i dobrovoljnim prilozima, sakupili više od sto hiljada dinara. Još jednom hvala svima koji su podržali našu ideju i na ovaj skroman finansijski način pružili podršku maloj Simeoni“, sa posebnim uzbuđenjem govori David Surdanović za NG Portal višestruko nagrađivani učenik Umetničke škole koji je svojom inicijativom pokrenuo mlade ljude da pokažu svoju humanost.

„Na sceni su sinoć bili učenici prve godine, koji su se po prvi put predstavili javnosti na ovakav način, oni sami izrazili želju da baš ovaj koncert bude mesto njihovog prvog javnog nastupa. Bili su sjajni sinoć, i mi maturanti se iskreno radujemo što iza nas ostaju učenici koji imaju šta da pokažu“, kaže Surdanović.

Na programu su bila dela domaćih i stranih autora, a pored kamernog ansambla koga čine  David Surdanović, Gabrijel Krstić, Nikola Lukić i Jovan Delić, profesor, publici su se sinoć predstavile solo pesmom, Nena Đurić, Vanesa Kostandinović i Jelena Dragomirović.

Posetioci su aplauzom ispratili Petra Jovanovića i Dušana Šušu, izvođenjem kompozicija na  klaviru,  kao i klavirski duo Agripinu Živković i Saru Vojvodanović.

Publiku su oduševili i Nikola Balanović na harmonici, kao i Mihajlo Davidović na gitari.

Nastup horova Umetničke škole je uvek sa pažnjom ispraćen, pa je tako i sinoć toplo pozdravljen nastup hora Osnovne muzičke škole  i dirigent Aleksandra Đukić, kao i Mešoviti hor srednje muzičke škole pod dirigentskim vođstvom Ružice Rajković.

Svoje učenike su sa scene, ali i iz publike podržali mentori i koordinatori programa Predrag Tasić, Vladica Perković, Petar Gavriljuk, Milja Videnović, Ana Pavlić, Svetlana Kravčenko, Dragan Danesković, Kristina Đukić, Sanja Ilić, ali i ostali profesori.

Humani gest učenika Umetničke škole prepoznali su i podržali učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola, a podrška i pomoć  stigli su i od sveštenstva srpske pravoslavne crkve, crkvene opštine Negotin.

Podrška maloj Simeoni Jokanović, u borbi za zdravlje,  traje i dalje. Učenici ove škole planiraju sličan humanitarni koncert i u Zaječaru.

U Кomercijalnoj banci otvoren je i žiro-račun za uplate, na ime sveštenika Marka Jokanovića, oca male Simeone, broj 205-9001020559666-95.