Naslovna Kultura Koncert u čast Svetskog dana horskog pevanja

Koncert u čast Svetskog dana horskog pevanja

418
0

Povodom obeležavanja Svetskog dana horskog pevanja u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ priređen je koncert na kome su nastupila dva negotinska i jedan zaječarski hor.

Hor „Wallachia“; Foto: Slaviša Gušanović

Publika u Domu kulture „Stevan Mokranjac“  uživala je u nastupima Hora „Wallachia“, Kamernog hora „Lavirint“  i novoformiranog Negotinskog pevačkog društva.

Za svoj nastup povodom Svetskog dana horskog pevanja, „Wallachia“, jedinstvena po tome što čuva tradiciju pesme na manjinskom, vlaškom jeziku, odlučila se za program satkan od tradicionalnih i umetničkih kompozicija u modernijim aranžmanima.

Najpre su izveli kompoziciju „Joanje, Joanje“ u aranžmanu Danila Perkovića, „Beli konj“ Vlatka Stefanovskog u aranžanu Đorđa Perovića, pa „Verde Mar de Navegar“ brazilskog kompozitora Lorensa da Forseki Barbosa, poznatijem kao Kapiba, sa zanimljivim scenskim pokretom.

Svoje predstavljanje pred domaćom publikom Hor „Wallachia“ pod upravom Dragane Marinović Simonović, uz klavirsku saradnju Danila Perkovića i Milana Markovića na perkusijama, završio je Manjifikovom „Pukni zoro“ u aranžmanju Marka Karanfilovskog i Domaćinovićevom „Staj, staj“ koju je za horsko izvođenje aranžirao Perković.

Kamerni hor „Lavirint“; Foto: Slaviša Gušanović

Gosti iz Zaječara, Kamerni hor „Lavirint“ , pod upravom Željke Paunović predstavio se najpre delima Antonija Lotija  „Regina caeli“ i  „Agnus dei“, pa Bruknerovom „Locus iste“, pa srpskim duhovnim pesmama „Skaži mi gospodi“ Marka Tajčevića i „Molitva Davidova“ Vladimira Milosavljevića.

Hor „Lavirint“ koji neguje ozbiljan horski repertoar, različitih epoha, izveo je i „Aleluja“ savremene autorke Megi Furtek, pa Koenovu „Hallelujah“ u aranžmanu  Dušana Pokrajčića, čije je aranžmane negotinska publika bila u prilici da čuje u septembru na „Mokranjčevim danima“  kada je dirigovao Policijskim orkestrom MUP-a Republike Srpske.

Publika je bila u prilici i da uživa u horskoj obradi „Super trouper“ kultne švedske grupe „Abba“ i da za kraj uživa u čuvenom evergrinu Darka Kraljića „Devojko mala“ u aranžmanu Bratislava Prokića.

Negotinsko pevačko društvo; Foto: Slaviša Gušanović

Svoj prvi nastup imalo je Negotinsko pevačko društvo, nastalo iz Hora Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ koji je na tradicionalnom Natpevavanju horova na ovogodišnjim „Mokranjčevim danima“  osvojio nagradu za najuspešnije izvedenu kompoziciju na Festivalu.

Pod upravom Danila Perkovića Negotinsko pevačko društvo svoj program je otvorilo kompozicijom „April is in my mistress face“ Tomasa Morlija, pa nastavilo „Jesenskim noćima“ Josipa Slavenskog.

Za predstavljanja svog hora, na radost publike, Perković se opredelio da izvede dva dela Stevana Mokranjca iz njegovog duhovnog i svetovnog opusa, nadahnuto izražajnu i toplu „Tebe Boga hvalim“ i harmonski bogatu Devetu rukovet.

Jovanka Stefanović Stanojević, direktorka Doma kulture sa dirigentima horova učesnika Koncerta