Naslovna Kultura Koncert mađarskog folklora „Biseri“ u Domu kulture „Stevan Mokranjac“

Koncert mađarskog folklora „Biseri“ u Domu kulture „Stevan Mokranjac“

191
0

Negotinska publika imala je jedinstvenu priliku da uživa u narodnim igrama i pesmama Mađara sa Karpatske nizije u izvođenju dečije i omladinske grupe Mađarskog kulturnog centra „Nepker“ iz Subotice.

Razigrani i raspevani članovi ansambala iz Subotice u živopisnim narodnim nošnjama prikazali su deo svog kulturnog nasleđa: tradicionalnu muziku i igre iz mađarskih županija Šomođ i Satmar, narodne pesme i igre sa područja mađarskih gradova Segedina i Mezefelda, narodne pesme iz Bogojeva u Vojvodini, narodne igre sa područja slovačkog Folvideka, tradicionalnu muziku iz Transilvanije u Rumuniji i za efektnu završnicu, narodne igre iz rumunskog Sekeljfelda.

Mađarski kulturni centar „Nepker” iz Subotice, deluje bez prekida od 20. oktobra 1871. godine, ima oko 500 aktivnih članova koji kroz pet sekcija neguju kulturnu tradiju vojvođanskih Mađara. „Nepker” održava plodnu saradnju sa drugim domaćim i stranim kulturnim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, univerzitetima, naučnim centrima.

Bliska saradnja je uspostavljena sa kulturno-umetničkim društvima i ustanovama iz Češke, Slovačke, Mađarske i Rumunije.

Organizator turneje „Biseri“ je Kulturna organizacija „Mađarski folklorni centar u Vojvodini“ (VMF), osnovana 1995. godine sa idejom da potpomogne napore na očuvanju mađarske narodne kulture i tradicije u Srbiji, ali i da ceni kulturu i tradiciju drugih naroda.