Naslovna Kultura Koncert KUD „Stevan Mokranjac“ u znaku 70 godina od osnivanja i 23...

Koncert KUD „Stevan Mokranjac“ u znaku 70 godina od osnivanja i 23 godine obnovljenog rada

424
0

Kulturno umetničko društvo “Stevan Mokranjac” svojim godišnjime koncertom, u negotinskom Domu kulture, obeležilo 70 godina postojanja i 23 godine od obnovljenog rada. Svojim nastupom rođendan uveličali i gosti, Udruženje za negovanje tradicionalne kulture “Šumadija” iz Batočine i Etno grupa ”Marinika“.

Bila je na sinoćnjem koncertu Kulturno umetničkog društva “Stevan Mokranjac” sala negotinskog Doma kulture “Stevan Mokranjac” ispunjena do poslednjeg mesta.

Publika je u dvosatnom programu uživala u igri, pesmi i muzici na tradicionalnom godišnjem programu negotinskog ansambla, koji je povodom svog jubileja, sedam decenija osnivanja i 23 godine od obnavljanja rada Negotincima poklonio večernji koncert.

Danas Kulturno umetničko društvo “Stevan Mokranjac” ima 70 aktivnih članova i isto toliko mališana koji su se na koncertu predstavili u dve igračke postave.

Publika je sinoć uživala u koreografijama i igrama iz Šumadije, starogradskim igrama, a ogroman aplauz je pobrao nastup folklorista sa vlaškim igrama i iz Homolja, kao i u završnici, spletom igara iz okoline Leskovca gde su igrači zablistali u novoj nošnji.

Snežana Pitarević

“Utisci su prelepi, gosti su prelepo igrali, naš ansambl je pokazao šta zna. Večeras ste bili u prilici da vidite i novu nošnju u poslednjem nastupu našeg folklora u spletu igara iz okoline Leskovca. U pripremi je nošnja za igre iz Banata. Koreografija je spremna, ali zbog velikih obaveza nismo uspeli da završimo ceo nastup za večerašnji koncert”, kaže Snežana Pitarević, predsednik Upravnog odbora KUD “Stevan Mokranjac” i dugogodišnji član ansambla, kako voli da kaže.

Publici su se sinoć predstavili i instrumentalisti Željko Ćirić i Miloš Dinić, kao i kvintet flaustikinja. Gošće godišnjeg koncerta Kulturno umetničko društvo “Stevan Mokranjac” bile su i članice Etno grupe “Marinika” koje su za ovu priliku izabrale izvorne srpske i vlaške pesame.

Udruženje za negovanje tradicionalne kulture “Šumadija” iz Batočine

Svojim nastupom obeležavanje jubileja uveličali su članovi Udruženja za negovanje tradicionalne kulture „Šumadija“ iz Batočine. Ovo društvo postoji već 76 godina i pravi su rasadnik dobrih igrača koji svoju igračku karijeru nastavljaju u velikm ansamblima.

Sinoć su se predstavili spletom igara iz Šumadije i igrama iz Bosilegrada.

Srđan Biorac

“Nama je bilo izuzetno zadovoljstvo, zato smo i prihvatili njihov poziv da uveličamo njihovu proslavu i da zajedno igramo sa njima večeras. Naše društvo je obeležilo prošle godine 75 godina folklora u Batočini. Mi imamo jednu privilegiju i sreću da smo, iako iz malog mesta, dugi niz godina radili sa vrhunskim koreografima, sa ljudima koji su obeležili folklor ne samo sada na na ovim prostorima, već i na prostorima bivše Jugoslavija. Sa nama je večeras bio naš umetnički direktor Azim Ademović. Na repertoaru imamo jedan kvalitetan opus koreografija koje pokušavamo da prezentuje svuda gde nastupamo. Imamo privilegiju da sa nama radi i Milan Radovanović koji je treći solista Nacionalnog ansambla “Kolo”. Problem je kao i u svim malim mestima je što mi stvaramo igrače da bi oni otišli u velike gradove i tamo dobili gotove ljude, a mi krećemo svake godine ispočetka i gradimo nove generacije. Imamo pet selekcija a problem je muška populacija koje nema. Možda mi ne umemo da sve to lepo predstavimo kakvu korist oni imaju od folklora, da je to jedan vid socijalizacije i razvoja psiho-fizičkih i motoričkih sposobnosti, koji je mnogo bolji nego milion nekih drugih stvari, ali očigledno da adolescenti to ne razumeju. To nadomestimo ili turnejima ili putovanjima pa im tako približimo lepotu folklora”, kaže Srđan Biorac, predsednik Upravnog odbora Udruženja za negovanje tradicionalne kulture “Šumadija” iz Batočine.