Naslovna Kultura Događaji Koncept negotinskog festivala posvećenog Luisu pred posetiocima Sajma turizma

Koncept negotinskog festivala posvećenog Luisu pred posetiocima Sajma turizma

407
0

Na 42. Međunarodnom Sajmu turizma u Beogradu, među brojnim kulturno-zabavnim i muzičkim manifestacijama juče je prvi put promovisan i Festival koji su Negotinci posvetili svom počasnom građaninu Ljubiši Stojanoviću Luisu.

Koncert za Luisa „Moj život je moje blago“ biće organizovan petu godinu zaredom, 21. jula; Foto: TOON

Turistička organizacija opštine Negotin je na zajedničkom štandu „Donje Podunavlje – Đerdap“ predstavila je Кoncert za Luisa „Moj život je moje blago“ koji će petu godinu zaredom, 21. jula u Negotinu okupiti muzičke izvođače, prijatelje i poštovaoce Luisovog stvaralaštva, kao i članove njegove porodice.

Na veliku radost okupljenih posetilaca u muzičkom delu programa nastupili su Luisovi naslednici Maja i Marko u pratnji gitariste Aleksandra Mitrovića Acarta, koga je negotinska publika upoznala na prošlogodišnjem Кoncertu za Luisa.

Maja Luis i Aleksandar Mitrović Acart na prezentaciji Festivala na 42. Sajmu turizma; Foto: TOON

Publika je uz degustaciju najboljih krajinskih vina, sa ovim dešavanjem i humanitarnim aktivnostima Ljubiše Stojanovića mogla da se upozna i kroz promotivni materijal, premijerno predstavljen na Sajmu turizma.

Iako rođen u Leskovcu, detinjstvo i prvi deo školovanja Luis je, podsetimo, proveo u Mokranjčevom Negotinu a prve javne muzičke nastupe imao je sa grupom u kojoj su bili i njegovi prijatelji iz Doma za decu bez roditeljskog staranja “Stanko Paunović”.

Sredinom devedesetih sa svojim tadašnjim bendom, uz saradnju Doma kulture “Stevan Mokranjac”, započeo je u Negotinu seriju humanitarnih koncerata a prihod usmeravao upravo deci bez roditelja koje je znao da, uz pomoć prijatelja, više puta u godini obraduje garderobom, školskim priborom, muzičkim instrumentima…

Foto: TOON

Za decenijski humanitarni rad poneo je Septembarsku nagradu Opštine Negotin 2000. godine, a 2006. i najviše priznanje Opštine, zvanje Počasnog građanina Negotina.

Deceniju kasnije, 2016. godine, u znak sećanja na humanost i sve što je za Negotin ali i muziku činio Ljubiša Stojanović Luis, koji je tragično nastradao 2011, Turistička organizacija je uz pokroviteljstvo Opštine Negotin organizovala prvi Кoncert za Luisa „Moj život je moje blago“.

Tako se pod imenom jedne od Luisovih često izvođenih kompozicija pet godina održava Festival koji okuplja članove njegovog benda, kolege i prijatelje muzičare, kao i njegovu porodicu.

Foto: TOON

Festival, koji je do danas okupio blizu 200 učesnika i više od 10.000 posetilaca, priređuje se na Gradskom trgu u Negotinu u drugoj polovini jula, ove godine je to: utorak, 21. jul, i tada nas uz priču o humanosti Ljubiše Stojanovića Luisa i prateća dešavanja, odabrani izvođači sećaju i na muziku iz njegove 30 godina duge profesionalne karijere.