Naslovna Kultura Komemoracija Tomislavu Mijoviću: Pesnik za sva vremena

Komemoracija Tomislavu Mijoviću: Pesnik za sva vremena

736
0

U galeriji Muzeja Hajduk Veljka priređen je komemorativni skup povodom nedavne smrti srpskog pesnika Tomislava Mijovića.

Rođeni Negotinac, Tomislav Toma Mijović (1932 – 2022), jedan od najznačajnijih srpskih pesnika, osnivača časopisa “Razvitak” , koji je preminuo 13. maja u 90. godini, ostavio je neizbrisiv trag na celokupnoj srpskoj kulturi.

Plodan autor, kreativan stvaralac i pokretač mnogih manifestacija, među kojima su i “Dani Zorana Radmilovića” , Festival poezije mladih u Zaječaru, Borski susreti balkanskih književnika, a bio je i inicijator pokretanja Likovne kolonije „Pena“ u Đerdapu i Likovne kolonije „Gamzigrad”.

Jedan je od osnivača Krajinskog književnog kruga, čiji su mu članovi odali počast u galeriji Muzeja Hajduk Veljuka, popularnom Todorčetovom konaku koji je devedesetih bio sedište ovog umetničkog udruženja.

Na život i delo Tome Mijovića podsetili su, ovom prilikom, Dragoljub Firulović, predsednik Krajinskog kruga, Adam Puslojić, naš proslavljeni pesnik i prevodilac, Vlasta Mladenović, urednik “Razvitka”, Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu “Zoran Radmilović”, koji je i izdavač ovog časopisa, Milorad Grbović, direktor negotinske Narodne biblioteke “Dositej Novaković” i Višeslav Živanović, publicista iz Kladova.

Oni su evocirali uspomene na Tomislava Mijovića koji je na pesničkom nebu Srbije debitovao 1951. Stihove je objavljivao u brojnim listovima od “Polja”, “Studenta”, u NIN-u, “Borbi”…

Od 1954. bio je član redakcije, a zatim i glavni i odgovorni urednik studentskog lista za književnost i kulturu „Vidici”, a od 1957. do 1960. godine i urednik kulturne rubrike u nedeljnom listu „Timok“ u Zaječaru. Godine 1961. pokreće sada već kultni časopis za društvena pitanja, kulturu i umetnost „Razvitak“, čijih je 226 brojeva uredio do 2006. godine.

Skroman, a svestran i višestruko nadaren, potvrdili su to i članovi Krajinskog kruga, Mijović je iza sebe ostavio neprolazno delo, pesme koje su štampane na više stranih jezika, preko stotinu knjiga sa tematikom iz istorije, etnologije, školstva i zdravstvene delatnosti i kulturnog, književnog i likovnog stvaralaštva na području Timočke Krajine koje je uredio i priredio, pripovetke, prikaze, oglede i kritike, pi recenzije, predgovore i pogovore u brojnim pesničkim knjigama, likovnim monografijama i katalozima.

Za svoje delo nagrađivan je najvišim priznanjima od Vukove, Nagrade Milan Rakić, Srboljub Mitić, Srebrnom medaljom Felix Romuliana Umetničkog udruženja Krajinski književni krug i brojnih drugih, a dobitnik je i posebnog priznanja Vlade Republike Srbije za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi u Republici Srbiji.