Naslovna Ekonomija Komasacija u još četiri negotinska sela

Komasacija u još četiri negotinska sela

1105
0

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je dva programa komasacije u opštini Negotin, vezana za katastarske opštine Čubra i Rečka, kao i Rajac i Smedovac.

Već na jesen, ističu nadležni, mogao bi da počne rad na terenu vezano za komasaciju u timočkom delu opštine.

Ovim programom u katastraskim opštinama Rečka i Čubra biće obuhvaćeno 1604 hektara površine, od kojih skoro 927 hektara u selu Rečka i 676 hektara u Čubri. Zanimljivo da je u ovim selima, na potesu na kome će biti obavljena komasacija, evidentirano ukupno 5083 parcele i da je prosečna veličina parcele 31 ar.

U Smedovcu i Rajcu prosečna veličina parcele je znatno manja od 14 do 18 ari, a ukupno na području koje će biti ukrupnjeno ima 5766 parcela. Komasacijom će u Rajcu biti obuhvaćena površina od oko 480 hektara, a u Smedovcu oko 424.

O komasaciji i na sednici Opštinskog veća

“Nadamo se da će komasacija dati rezultate, jer prve informacije iz ove četiri mesne zajednice u kojima će se ona raditi su pozitivne. Veliko je interesovanje meštana za ukrupnjavanjem zemljišta, s obzirom da podaci kažu da je procečna parcela u Rajcu i Smedovcu 16 ari. Ukoliko uspemo da to zemljište ukrupnimo na neki realan nivo, a to je uvećanje do dva i po puta, onda bi to bilo odlično, a sve preko toga je fenomenalno”, kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Komasacija će u ovim selima biti finansirana iz opštinske kase, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i sredstvima iz opštinskog budžeta. O njoj će raspravljati na ovonedeljnoj sednici Skupštine opštine Negotin, planiranoj za petak, 22.jun.

 “Smatram da je to neophodno da bi se razvio taj deo opštine i i da bi se razvilo ono po čemu smo u Srbiji, a i šire poznati, a to je uzgajanje vinove loze i proizvodnja vina. Ovo je i jedan impuls za našu opštinu u daljem razvoju i turizma i poljoprivrede odnosno vinogradarstva“ ističe Veličković.