Naslovna Ekonomija Komasacija u još četiri negotinska sela

Komasacija u još četiri negotinska sela

702
0

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je dva programa komasacije u opštini Negotin, vezana za katastarske opštine Čubra i Rečka, kao i Rajac i Smedovac.

Već na jesen, ističu nadležni, mogao bi da počne rad na terenu vezano za komasaciju u timočkom delu opštine.

Ovim programom u katastraskim opštinama Rečka i Čubra biće obuhvaćeno 1604 hektara površine, od kojih skoro 927 hektara u selu Rečka i 676 hektara u Čubri. Zanimljivo da je u ovim selima, na potesu na kome će biti obavljena komasacija, evidentirano ukupno 5083 parcele i da je prosečna veličina parcele 31 ar.

U Smedovcu i Rajcu prosečna veličina parcele je znatno manja od 14 do 18 ari, a ukupno na području koje će biti ukrupnjeno ima 5766 parcela. Komasacijom će u Rajcu biti obuhvaćena površina od oko 480 hektara, a u Smedovcu oko 424.

O komasaciji i na sednici Opštinskog veća

“Nadamo se da će komasacija dati rezultate, jer prve informacije iz ove četiri mesne zajednice u kojima će se ona raditi su pozitivne. Veliko je interesovanje meštana za ukrupnjavanjem zemljišta, s obzirom da podaci kažu da je procečna parcela u Rajcu i Smedovcu 16 ari. Ukoliko uspemo da to zemljište ukrupnimo na neki realan nivo, a to je uvećanje do dva i po puta, onda bi to bilo odlično, a sve preko toga je fenomenalno”, kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Komasacija će u ovim selima biti finansirana iz opštinske kase, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i sredstvima iz opštinskog budžeta. O njoj će raspravljati na ovonedeljnoj sednici Skupštine opštine Negotin, planiranoj za petak, 22.jun.

 “Smatram da je to neophodno da bi se razvio taj deo opštine i i da bi se razvilo ono po čemu smo u Srbiji, a i šire poznati, a to je uzgajanje vinove loze i proizvodnja vina. Ovo je i jedan impuls za našu opštinu u daljem razvoju i turizma i poljoprivrede odnosno vinogradarstva“ ističe Veličković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.