Naslovna Društvo Koliko košta oprema za đake prvake

Koliko košta oprema za đake prvake

375
0

Septembar i polazak u školu su bliži nego što mislite! Mnogi roditelju su već počeli sa pripremama jer je potrebno dobro isplanirati finansije kada je reč o opremanju đaka. S posebnom mukom susreću se roditelji čije dete polazi u prvi razred, s obzirom na to da je potrebno kupiti skoro sve novo i troškovi su zaista veliki.

Kako bismo roditeljima budućih prvaka pomogli da bolje organizuju finansije, u narednim redovima ćemo govoriti o tome šta je sve potrebno nabaviti pre polaska u školu i koliko novca je u proseku potrebno za sve to.

Udžbenici kao glavna stavka

Zna se bez čega se ne polazi u školu – bez udžbenika. Nabavka udžbenika tradicionalno stvara glavobolje roditeljima jer je to zaista veliki izdatak za kućni budžet.

U zavisnosti od škole u koju će vaše dete ići, cene potrebnih udžbeničkih kompleta kreću se od 7.000 do 8.000 dinara. Cene zavise od toga koje izdavače je škola odabrala i koliko je obaveznih udžbenika po predmetu. Primer: U nekim školama je obavezno korišćenje udžbenika iz likovne ili muzičke kulture, u drugim je opciono. Isto tako postoje radni listovi i dodaci nastavi iz različitih predmeta, koji su u nekim školama obavezni, u nekim ne.

Vodite računa i o tome da se od jeseni najavljuju velika poskupljenja, što neće zaobići ni tržište udžbenika, tako da je sada poslednji trenutak da ih nabavite po nižim cenama.

Gde je najbolje nabaviti udžbenike

Ukoliko već niste nabavili udžbenike za prvi razred osnovne škole, najbolje bi bilo da to učinite onlajn, preko neke od internet knjižara. Posetite sajt npr. onlajn knjižare Korisna knjiga i sa spiskom potrebnih udžbenika pretražujete i ubacujete u korpu, a udžbenici vam stižu na kućnu adresu.

Mnoge onlajn knjižare imaju različite pogodnosti, kao što je, recimo, besplatna dostava za kupovinu veću od određene sume novca. Takođe, postoji mogućnost naručivanja udžbenika direktno sa sajta izdavača, ali vodite računa o tome da škole u proseku koriste udžbenike tri različita izdavača i da ćete za svakog morati posebno da plaćate dostavu, što se nikako ne isplati.

Postoje oni koji više vole tradicionalnu nabavku udžbenika obilazeći knjižare, ali to ne preporučujemo zbog velikih vrućina, a gužve koje se očekuju u knjižarama pred početak škole nimalo ne pogoduju smanjenju sve većeg broja zaraženih virusom korona.

Šta je đaku prvaku sve potrebno od školskog pribora

Kada smo završili sa nabavkom udžbenika, vreme je da se posvetimo nabavci potrošnog i nepotrošnog pribora za školu.

Što se tiče potrošnog pribora, za početak kupite bar po dve sveske iz svakog predmeta za koji je to potrebno. Male sveske sa mekim povezom možete kupiti po ceni od 60 do 80 dinara za jednostavnije, a one sa popularnim karakterima kreću se i do 200 dinara. Više od 130 dinara moraćete da izdvojite i za sveske A4 formata.

Opremite se grafitnim olovkama jer će mališani puno pisati i često će lomiti olovke zato što još uvek ne umeju pravilno da ih drže. Cene se zaista razlikuju, tako da grafitnu olovku možete da pronađete za 10, ali i za 70 dinara.

Gde su olovke, tu su i gumice za brisanje koje takođe možete da nađete po različitim cenama, u zavisnosti od kvaliteta, marke, ali i izgleda, pa tako možete da pronađete i gumicu od 20 i onu od 200 dinara.

Za likovno se uglavnom koriste blokovi broj 5, a njihova cena je oko 130 dinara, dok ćete za kolaž papir izdvojiti od 80 do 200 dinara, a cene se razlikuju u zavisnosti od toga da li je papir samolepljivi ili nije, koliko boja ima, da li se presijava ili je mat i slično. Za likovno će vam još biti potrebne i drvene boje, a njihova cena se kreće od 80 do 700 dinara, u zavisnosti od kvaliteta, marke, broja boja i slično. Flomastere možete pronaći za 120 do 800 dinara, plastelin za 110 do 500 dinara i slično.

Kada je reč o nepotrošnom školskom priboru, biće vam potreban komplet lenjira, koji može da se pronađe i za 120 dinara, a posebno matematički lenjir sa geometrijskim oblicima košta oko 60 dinara. Rezač za olovke i bojice može da se pronađe za 40 do 160 dinara. Pored toga, potrebno je kupiti i pernicu u kojoj će stajati pribor za pisanje i crtanje. Cene se drastično razlikuju i u ovom slučaju, a sve zavisi od toga šta želite. Postoji i mogućnost kupovine pune pernice, a cene su do oko 1.200 dinara.

Kako izabrati školsku torbu

Godinama slušamo o tome kako su školski rančevi učenika nižih razreda preteški za tako mala i još nerazvijena leđa. Merenjem ranca roditelji su otkrili da mališani moraju da nose udžbenike i pribor ukupne težine od čak 7 kilograma! Zbog toga je potrebno pažljivo izabrati školsku torbu, sa pojačanim delom za leđa ili čak onu sa točkićima.

Anatomske rančeve možete da pronađete po ceni od 3.000 dinara pa naviše, dok je najniža cena ranca sa točkićima oko 5.000 dinara. Posetite sajtove prodavnica školske opreme, tokom leta su česti popusti!

Kupovina odeće

Oni koji imaju malu decu, svesni su koliko brzo moraju da kupuju novu garderobu jer je ono što su do juče nosili preko noći postalo kratko.

Verovatno ste i sami bar jednom rekli da vam dete „raste kao iz vode“. Pošto vam je dete verovatno prerasno ono što je nosilo u vrtiću, dodatna stavka je kupovina nove odeće i obuće. Cene se razliku u zavisnosti od toga šta tražite i gde tražite, pa recimo da duks može da se pronađe za oko 1.500 dinara, a ukoliko pratite popuste i za manje od 1.000. Slična je cena i teksas pantalona.

Majice kratkih rukava mogu da se pronađu za oko 500 i više dinara, a komplet trenerka za oko 2.000 do 3.000 dinara. U zavisnosti od marke i kvaliteta razlikuju se i cene patika, koje možete da pronađete za 2.000 i više dinara.

Kada smo kod odeće, ne zaboravite da nabavite i opremu za fizičko koja se sastoji od majice, šortsa, patika i opciono ranca za opremu. Obične bele majice mogu da se pronađu za 300 dinara, a za 500-600 i šortsevi.

Tokom leta su velika sniženja i u prodavnicama obuće i odeće, pa iskoristite priliku da nabavite ono što vam je potrebno po nižim cenama.