Naslovna Kultura Koji su najčitaniji naslovi u negotinskoj biblioteci?

Koji su najčitaniji naslovi u negotinskoj biblioteci?

495
0

Liste najčitanijih knjiga obično su aktuelne na kraju godine, mada ima i onih biblioteka koje ih prave na mesečnom nivou. Kako su letnji meseci i period odmora idealno vreme za čitanje, zanimalo nas je šta najradije čitaju članovi negotinske biblioteke.

Ako je suditi po informacijama sa dečijeg odeljenja Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ ovog leta u Negotinu su najtraženiji naslovi savremenih autora, koji su sada i deo školske lektire, poput  O dugmetu i sreći Jasminke Petrović, priče iz slovenske mitologije Kaljavi konj Vesne Aleksić i Cipela na kraju sveta Dejana Aleksića.

Među najomiljenijim knjigama su i klasici dečije književnosti od Hansa Kristijana Andersena čiji naslovi i dalje pobuđuju maštu mališana širom zemljine kugle, baš kao i Avanture Toma Sojera Marka Tvena  do Erika Najta koji je u književnosti za decu ostao upamćen po romanu Lesi se vraća kući. Tražena je i dramatizacija Pepeljuga Aleksandra Ace Popovića,  a ne prestaje ni interesovanje za serijal romana fantazije o Hariju Poteru britanske književnice Džoane Rouling .

Na odeljenju za odrasle, po čitanju, prednjače književna saga o sedam sestara autorke Lusinde Rajli, a od domaćih autora romani Mirjane Bobić Mojsilović, Vesne Dedić, Ljiljane Habjanović Đurović i Jelene Bačić Alimpić, ali i novi naslovi Marka Vidojkovića  i Svetislava Basare koji su podelili ljubitelje književnosti.

Tek činjenica je, saznajemo u razgovoru sa bibliotekarima, da se u poslednje vreme čitaoci i na ovom odeljenju vraćaju klasicima, a ono što je zanimljivo je i da se čita „po autorima“.

„Uglavnom dođu po najsvežiji naslov ali ako im se prva pročitana knjiga tog autora dopadne, često se dešava da se njihovo interesovanje proširi na kompletan opus i kasnije čitaju sve što imamo od tog autora ili se kombinuje u smislu da žele da čitaju nešto slično po žanru, tematici. Imamo članove koji su, na primer, pročitali kompletnu Danijelu Stil, što je u našoj ponudi više od 50 romana, ili sve što imamo od Džejmsa Patersona ili Roberta Ladlama a to je značajan opus, u proseku od 30 do 50 romana“, kažu u negotinskoj biblioteci.

Na drugoj strani prate se novosti u oblasti beletristike i publicistike, pa se često traži ono što se reklamira. Američka bestselerka Nora Roberts  i italijanski autori Elena Ferante (Priča o novom prezimenu, Mračna kći, Moja genijalna prijateljica, Lažljivi život odraslih), Zveva Kazati Modinjani (Vanila i čokolada, Đulija, Koralnocrvena) i Donato Karizi (Kuća glasova, Šaptač, Igra šaptača) ovog leta su među najčitanijima na odeljenju za odrasle.