Naslovna Društvo Koje su prednosti i mane izdavanja lekova na e-recept u Negotinu?

Koje su prednosti i mane izdavanja lekova na e-recept u Negotinu?

892
0

Iskustva pokazuju da je uz elektronsko propisivanje i izdavanje recepata brže i izdavanje lekova.

Apoteke u Negotinu, koje su umrežene u sistem sa Domom zdravlja i  Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja,  od 1. jula izdaju lekove na e-recepte.

“Nakon skoro dva meseca funkcionisanja novog sistema, mogu da kažem da sistem ima svojih prednosti, ali i mana. Smanjene su gužve u Domu zdravlja, a izdavanje lekova u našoj apoteci je mnogo brže. Ono što je najvažnije, smanjena je verovatnoća izdavanja pogrešnog leka“, kaže za NG portal Kristina Čogić, vlasnik apoteke “Obeks”.

Ograničeno vreme podizanje lekova jedan je od najčešćih problema koji se javlja, jer pacijenti zaborave da podignu svoju mesečnu terapiju, a nakon sedam dana od dana propisivanja  ona se skida sa platforme.

“Ipak, najveći problem koji nastojimo da rešimo je naplata participacije, to jest osnova oslobađanja naplate. Dešava se da je pacijent oslobođen od plaćanja participacije na šalteru, ali ne i u apoteci”, ističe Kristina Čogić.

S obzirom da je rok za prilagođavanje na novi sistem propisivanja i izdavanje lekova kraj godine, i lekari i farmaceuti se nadaju da će trenutni problem biti prevaziđeni i da će im e-recepti olakšati rad.