Naslovna Društvo Kod Vratarnice iz šina izletela cisterna sa fosfornom kiselinom

Kod Vratarnice iz šina izletela cisterna sa fosfornom kiselinom [Foto]

1756
0

Kod sela Vratarnica na pruzi Prahovo – Zaječar – Knjaževac – Niš prevrnula se cisterna koja je prevozila fosfornu kiselinu iz Prahova za Šabac.

Incident se dogodio 20 minuta posle ponoći kada je iz šina iskliznula prva cisterna iz kompozicije koja je prevozila fosfornu kiselinu.

“Na delu pruge Minićevo – Zaječar iz sastava teretnog voza iskliznula je jedna vagon-cisterna, sa dve svoje osovine. Cisterna se nije prevrnula i iz nje nema nikakvih curenja ili isparavanja. U sastavu ovog teretnog voza bilo je 12 vagon cisterni, kojima je prevožena fosforna kiselina. Iskliznula je prva cisterna do lokomotive”, potvrdili su u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Saobraćaj je trenutno obustavljen, a na terenu su stručne službe Infrastrukture železnice Srbije , kao i ekipe prahovskog “Eliksira” odakle je kompozicija noćas krenula ka Šapcu.

“Ispala je prva cisterna do lokomotive sa jednim obrtnim postoljem i u pravcu kretanja voza. Nema curenja tereta, a sama cisterna nije prevrnuta već je u koloseku. Ekipa pomoćnog voza je na terenu i trenutno podiže cisternu”, saznajemo od stručne ekipe prahovskog “Eliksira” koja je na terenu od noćas.

Rekonstrukcija pruge na deonici Crveni krst Niš – Knjaževac, koja je sagrađena 1922. i na kojoj su tokom 2018. i 2019. godine čak 11 puta izletale sa šina i prevrtale cisterne sa opasnim materijama, započela je 2019. godine. Za teretni saobraćaj  je, nakon svih sanacionih radova, ponovo otvorena prošlog avgusta. Nadležni iz Infrastrukture železnica su tom prilikom isticali  da su rekonstrukcijom postignuti očekivani efekti i da je podignuta bezbednost železničkog saobraćaja.

Deo železničke infrastrukture od Knjaževca do Zaječara i dalje do Prahovo pristaništa još uvek nije rekonstruisan.

„Na mestu akcidenta nalazi se i zajednička železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja Infrastrukture železnice Srbije i društva „Srbija Kargo“, koja će utvrditi uzrok ovog iskliznuća“, navode iz „Srbija Kargo“.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru ističu da je uviđajem na licu mesta utvrđeno da nije došlo do povređivanja ljudi, niti do curenja opasnih materija u okolinu.

“Kako je došlo do iskliznuća cisterne sa pruge, da li je ta deonica pruge uopšte bezbedna za prevoz putnika i robe, pa i takvih materija, na koji način se održava pruga, da li je takvim postupanjem moglo da dođe do ekološkog incidenta većih razmera, pitanja su na koje se može odgovoriti nakon sprovođenja odgovarajućeg postupka koji će uslediti”, navodi se u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva Zaječar.