Naslovna Društvo Ko u Negotinu uklanja leševe životinja sa javnih površina?

Ko u Negotinu uklanja leševe životinja sa javnih površina?

1455
0

Telo psa koje već tri dana leži uz glavnu saobraćajnicu u Negotinu, iza hotela, otvorilo je polemiku ko u Negotinu i kako uklanja leševe životinja.

Uginule, pregažene ili otrovane pse i mačke, u ranim ili poodmaklim fazama raspadanja, prilično često nalazimo na putu, pored kontejnera, u blizini  stambenih zgrada, na parkovskim i javnim površinama…

Uz opasnost koje pružaju po zdravlje svakog ko se nađe u blizini, prizori svakako nisu nimalo prijatni, ali otvaraju i niz pitanja kako je ova oblast i uređena.

Kako saznajemo, leševi uginulih životinja sa javnih površina uklanjaju se i po prijavama građana, organizacija, udruženja, nadležnih službi, ali u toku redovnih kontrola.

U mnogim gradovima i opštinama ovi poslovi povereni su komunalnoj zoohigijeni zaduženoj, između ostalog, za neškodljivo uklanjanje leševa životinja sa javnih i privatnih površina.

Radnicima ovih ovlašćenih, specijalizovanih preduzeća za oblast zoohigijene povereni su i poslovi humanog hvatanja i zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica koji na dalje podrazumevaju i niz drugih zadataka od  sterilizacije pasa koji se nakon stručnog trijažnog pregleda vraćaju na prvobitnu lokaciju hvatanja, preko foto-evidentiranja uhvaćenih pasa i praćenje njihovog daljeg tretmana, do vidnog obeležavanja vraćenih jedinki, i drugih obaveza.

Kako u opštini Negotin poslovi zoohigijene još nikome nisu povereni, leševe uginulih, otrovanih ili zgaženih životinja, uklanja po nalogu komunalne i veterinarske inspekcije, a u slučaju masovnih trovanja ili ubijanja životinja i po nalogu policije, nadležno komunalno preduzeće “Badnjevo”.

Prošlog juna su, inače, odbornici Skupštine opštine Negotin doneli odluku o dopuni Odluke o uslovima držanja, postupanja i zaštite domaćih životinja na teritoriji opštine Negotin koja se odnosi upravo na uslove pod kojima neko javno preduzeće, privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekt može da podnese zahtev za proveru ispunjenosti uslova za otpočinjanje obavljanja komunalne delatnosti zoohigijene ministarstvu nadležnom za poslove komunalnih delatnosti.