Naslovna Ekonomija Ko može da dobije besplatne kilovate?

Ko može da dobije besplatne kilovate?

632
0

Novim izmenama i dopunama Uredbe o energetski ugroženom kupcu, između ostalog, povećana je donja granica primanja domaćinstva, prema kojoj se odobravaju olakšice.

Novim izmenama Uredbe, koje su stupile na snagu 8. avgusta, više potrošača biće u prilici da deo potrošene struje koristi besplatno.

Besplatne kilovate, ukoliko ispunjavaju zahteve, mogu da koriste svi građani koji primaju socijalnu pomoć i dečiji dodatak, a novina je da mogu da ovu olakšicu koriste i podstanari.

Limit mesečnog prihoda za jednočlano domaćinstvo, kome sleduje 120 besplatnih kilovata, iznosi 14.258 dinara, dok je granica za domaćinstvo sa dva i tri člana i pravo na besplatnih 160 kilovata, 20.600 dinara.

Četvoročlano i petočlano domaćinstvo sa prihodima do 27.255 dinara može mesečno bez plaćanja da računa na olakšicu od 200 kilovata, a domaćinstvo sa šest ili više članova, koje mesečno ima do 34.275 dinara prihoda na 250 kilovata.

“Podnosilac zahteva za sticanje statusa ugroženog kupca uz zahtev sada prilaže samo one podatke koji su neophodni za njegovu identifikaciju i dokumente koji potvrđuju činjenice o kojima se ne vodi službena evidencija. Takođe, ovom izmenom izvršeno je izdvajanje u poseban član izuzetka od primene odredbi člana 4. Uredbe o energetski ugroženom kupcu (kojima se propisuju uslovi za sticanje statusa ugroženog kupca), na sticanje statusa ugroženog kupca domaćinstva čiji su članovi korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć ili dečijeg dodatka. Ova izmena je bila neophodna iz razloga što su se u praksi prvostepenih organa javljale nedoumice oko primene ovog izuzetka”, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.