Naslovna Kultura Književne promocije za Dan biblioteke “Dositej Novaković”

Književne promocije za Dan biblioteke “Dositej Novaković”

226
0

Jedna od prvih srpskih biblioteka, “Dositej Novaković“ u Negotinu, obeležila je 14. januar, kao dan svoje ustanove, u znak sećanja na 1909. kada je osnovana kao javna.

Javne biblioteke u Negotinu i Pirotu osnovane su 14.januara 1909. ukazom kralja Petra I Karađorđevića.

Bile su to, podsetio je Milorad Grbović, direktor Narodne biblioteke „Dositej Novaković“, prve državne biblioteke za koje je obezbeđen godišnji budžet.

„Prvi bibliotekar te Javne biblioteke u Negotinu bio je Jovan Nikolić, profesor koga je izabrao profesorski savet. Na tom mestu je ostao do novembra 1910. godine, kada se povukao zbog bolesti, a zamenio ga je Dušan Jovanović, suplent“, podsetio je Grbović.

Bibliotekarstvo u Negotinu se zapravo vezuje i za čitalište osnovano 1846. Tadašnji episkop timočki, Dositej Novaković predlog da se formira čitalište dao je 29.septembra, a već na Svetog Luku te godine, upriličena je i svečanost otvarawa ove ustanove kulture.

U vreme kada je Čitalište osnovano, osim publikacija na srpskom jeziku, čitaocima su ponuđene i ruske, nemačke, bugarske i rumunske novine.

„Nije poznata dalja sudbina Javne biblioteke. Pretpostavlja se da je radila do Balkanskih ratova, 1915. i bugarske okupacije. Ponovo je otvorena 1929. na inicijativu Gimnazijske uprave, pod čijom je kontrolom radila do 1941. kada je praktično nestala kao institucija kulture i nije se obnovila do 1948. godine“, ispričao je publici u promotivnoj sali Narodne biblioteke „Dositej Novaković“, direktor Milorad Grbović.

Dan osnivanja Javne biblioteke, 14.januar, obeležen je promocijama stvaralaštva za decu i odrasle.

Tako je u promotivnoj sali dečjeg odeljenja Biblioteke promovisan “Roman o Straji” Andreja Jelića Mariokova, kao i “Čabornjak iz Sumrakovca” Radisava Milića o zanimljivom i uzbudljivom svetu čarobnjaka i veštica i o tajnama srpske i vlaške magije.

Publici je u večernjem terminu predstavljena zbirka pesama “Brodovlje i druge pesme” Ace Vidića, a potom i časopis “Brankovina”, čiji se sedmi broj priprema.

O stvaralaštvu Vidića nadahnuto je govorio pisac Branko Stevanović, inače i promoter “Brankovine”, ali i Radisav Milić, zamenik glavnog i odgovornog urednika ovog valjevskog časopisa.

Promociju su svojim stihovima uveličali i Jovan Jelić Mariokov probranim stihovima svoje jedinstvene pesme “dugoga daha”, lirsko-narativne strukture “Naša stvar”, Vlasta Mladenović, urednik kulturnog programa negotinske biblioteke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.