Naslovna Kultura Književne promocije za Dan biblioteke “Dositej Novaković”

Književne promocije za Dan biblioteke “Dositej Novaković”

321
0

Jedna od prvih srpskih biblioteka, “Dositej Novaković“ u Negotinu, obeležila je 14. januar, kao dan svoje ustanove, u znak sećanja na 1909. kada je osnovana kao javna.

Javne biblioteke u Negotinu i Pirotu osnovane su 14.januara 1909. ukazom kralja Petra I Karađorđevića.

Bile su to, podsetio je Milorad Grbović, direktor Narodne biblioteke „Dositej Novaković“, prve državne biblioteke za koje je obezbeđen godišnji budžet.

„Prvi bibliotekar te Javne biblioteke u Negotinu bio je Jovan Nikolić, profesor koga je izabrao profesorski savet. Na tom mestu je ostao do novembra 1910. godine, kada se povukao zbog bolesti, a zamenio ga je Dušan Jovanović, suplent“, podsetio je Grbović.

Bibliotekarstvo u Negotinu se zapravo vezuje i za čitalište osnovano 1846. Tadašnji episkop timočki, Dositej Novaković predlog da se formira čitalište dao je 29.septembra, a već na Svetog Luku te godine, upriličena je i svečanost otvarawa ove ustanove kulture.

U vreme kada je Čitalište osnovano, osim publikacija na srpskom jeziku, čitaocima su ponuđene i ruske, nemačke, bugarske i rumunske novine.

„Nije poznata dalja sudbina Javne biblioteke. Pretpostavlja se da je radila do Balkanskih ratova, 1915. i bugarske okupacije. Ponovo je otvorena 1929. na inicijativu Gimnazijske uprave, pod čijom je kontrolom radila do 1941. kada je praktično nestala kao institucija kulture i nije se obnovila do 1948. godine“, ispričao je publici u promotivnoj sali Narodne biblioteke „Dositej Novaković“, direktor Milorad Grbović.

Dan osnivanja Javne biblioteke, 14.januar, obeležen je promocijama stvaralaštva za decu i odrasle.

Tako je u promotivnoj sali dečjeg odeljenja Biblioteke promovisan “Roman o Straji” Andreja Jelića Mariokova, kao i “Čabornjak iz Sumrakovca” Radisava Milića o zanimljivom i uzbudljivom svetu čarobnjaka i veštica i o tajnama srpske i vlaške magije.

Publici je u večernjem terminu predstavljena zbirka pesama „Brodovlje i druge pesme“ Ace Vidića, a potom i časopis “Brankovina”, čiji se sedmi broj priprema.

O stvaralaštvu Vidića nadahnuto je govorio pisac Branko Stevanović, inače i promoter “Brankovine”, ali i Radisav Milić, zamenik glavnog i odgovornog urednika ovog valjevskog časopisa.

Promociju su svojim stihovima uveličali i Jovan Jelić Mariokov probranim stihovima svoje jedinstvene pesme “dugoga daha”, lirsko-narativne strukture “Naša stvar”, Vlasta Mladenović, urednik kulturnog programa negotinske biblioteke.