Naslovna Društvo Književna olimpijada: Sveti Sava i Grujo Mehandžić „oborili“ prag znanja

Književna olimpijada: Sveti Sava i Grujo Mehandžić „oborili“ prag znanja

611
0

Zbog težine zadataka na Književnoj olimpijadi, organizator, Društvo za srpski jezik i književnost moralo je da za prolaz na sledeći rang takmičenja spusti prag znanja, jer niko od učenika u Srbiji nije imao maksimum poena.

Ilustracija, pixabay.com

Književna olimpijada u Negotinu, ali i u drugim gradovima Srbije pokazala je da većina učenika sedmog i osmog razreda nije uspela da ostvari maksimum od 20 poena. Tek nekolicina imala je 16, a u većini opština, pa i u Negotinu, đaci su kao najbolji rezultat uglavnom imali po 12 poena.

Prosvetni radnici širom Srbije uložili su žalbe na težinu zadataka, a konačna analiza testova pokazala je da niko u Srbiji nije odgovorio na  treće pitanje teksta za sedmi razred, od koga je Vuk Karadžić zabeležio „Zlatnu jabuku i devet paunica“. Tačan odgovor je bio – od Gruja Mehandžića.

Tokom ocenjivanja teksta stigla su i dodatna pojašnjenja kod pitanja kada je rođen i umro Sveti Sava, oko kojih ni zvanična istorija ne može da se složi. Kao tačni priznavati su i odgovori: 1175-1236 i 1174-1235.

Na žalbe nastavnika da su pitanja bila neprimerena i izuzetno teška, ali i zbog toga što u najvećem broju škola niko nije imao minimum poena za prolaz na sledeći nivo takmičenja, Društvo za srpski jezik i književnost je najpre odlučilo da se prag osmacima spusti na 12, a sedmacima na 11 od 20 bodova.

U međuvremenu je Komisija Književne olimpijade donela odluku da na okružni nivo takmičenja pozove sve učenike koji su osvojili od 10 bodova naviše, i u sedmom i u osmom razredu.

“Na ovaj korak smo se odlučili ne samo zbog različitih, i opravdanih i neopravdanih, komentara na internetu i u medijima, već i zbog činjenice da je ove godine prag prolaznosti učenika na takmičenju iz matematike bio jednako nizak, što, moguće, govori i o drugačijoj generaciji učenika”, navodi se u obrazloženju Komisije.

U opštini Negotin tako, nakon novih odluka, četiri učenice su stekle pravo učešća na okružnoj Književnoj olimpijadi.

U kategoriji učenika sedmog razreda to su: Milica Ćosić iz osnovne škole „Vuk Karadžić“, koja je zabeležila 12 poena i Ivana Marković iz OŠ „Vera Radosavljević“ sa 10.

U osmom razredu to je Anja Pavlović iz osnovne škole „Vera Radosavljević“ koja se zahvaljujući prošlogodišnjim rezultatima direktno plasirala na okružnu Književnu olimpijadu, kao i Luna Jovanović, takođe iz škole „Vera Radosavaljević“, koja je ukupnom plasmanu imala 10 bodova.

Ove četiri učenice su za takmičenje pripremale nastavnice srpskog jezika Maša Milivojević iz OŠ „Vuk Karadžić“, kao i Sanja Ilić i Olivera Mihajlović iz osnovne škole „Vera Radosavljević“.