Naslovna Kultura Knjiga „Srbi i evropski kompozitori“ i pred negotinskom publikom

Knjiga „Srbi i evropski kompozitori“ i pred negotinskom publikom

177
0

Uoči završnice 55.“Mokranjčevih dana”, Umetnička škola „Stevan Mokranjac“ i negotinska Narodna biblioteka “Dositej Novaković” promovisali su knjigu “Srbi i evropski kompozitori” autora Dejana Tomića.

Dejan Tomić, dugogodišnji muzički urednik Radio Novog Sada, poslednje tri decenije bavi se srpskom nacionalnom prošlošću, kulturom, muzikom, tradicijom. Istražuje rasuto srpsko narodno, poetsko i prozno predanje, savremenu poeziju, staru srpsku periodiku, kao i područje muzike. Iz tog istraživanja do danas je nastalo više od 20 knjiga.

Iza knjige „Srbi i evropski kompozitori“ stali su kao izdavači Radio televizija Srbije i Muzej Vojvodine, a u njoj su, kako autor ističe, sabrana njegova tridesetogodišnja istraživanja srpskih novina i štampe iz Novog Sada, Beograda, Pančeva, Sombora, Srbobrana, ali i srpskih novina koje su izlazile u Zadru i Zagrebu.

„Sve je počelo u vreme kada sam radio u Radio Novom Sadu, imao jednu autorsku emisiju i u njoj rubriku „Iz stare srpske štampe“. Kada sam krenuo u tom pravcu da istražujem novine i periodiku, počele su da mi se otvaraju oči“, kaže Dejan Tomić.

Dugogodišnje istraživanje izrodilo je i knjigu koja za temu ima srpsku muziku i tradiciju u delima kompozitora od Rusije do Francuske, tokom protekla dva veka.

„Obrađivali su ili koristili temu neke srpske pesme ili nekoliko različitih, ali su i poklanjali ili posvećivali svoje kompozicije srpskim vladarima. Našao sam čak tri kompozicije koje su posvećene kralju Petru, kralju Milanu i knezu Mihajlu Obrenoviću, kao i drugima. Zanimljivo je da sam pronašao šest nemačkih kompozitora koji su napisali horske kompozicije na temu timočkih vina koje je očigledno značilo nekad nešto u svetu. Neki narodi bi to, verovatno, iskoristili u marketinškom smislu i organizovali koncert sa tim partiturama, pozvali nemački hor da ih izvede i sa tim programom išli u svet“, kaže Tomić.

U ovom svojevrsnom leksikonu nalazi se više od 200 autora koji su inspiraciju za svoje stvaralaštvo pronašli u srpskom narodu, među njima su i neka od najznačajnijih imena evropske umetničke muzike, poput Petra Iliča Čajkovskog, Antonjina Dvoržaka, Nikolaja Rimskog-Кorsakova, Johanesa Bramsa, Franca Lista, Bele Bartoka…

 „Gotovo svaki narod ima svoju narodnu muziku, ili bar patriotske pesme, kojima pokazuje svoje iskrene osećaje prema otadžbini. Stihove za te kompozicije pišu po pravilu najbolji pesnici, a muziku za njih komponuju kompozitori iz tog naroda. No, kod Srba postoji pojava da su muziku za brojne kompozicije rodoljubivog karaktera napisali stranci. Predmet ove knjige je ukazivanje na dela stranih muzičkih stvaralaca sa jasnom srpskom osnovom ili bar naznakama. Posle sagledavanja ovih podataka, nesumnjivo se dolazi do činjenice da su Srbija i srpski narod, sve do Ujedinjenja, bili izuzetno interesantni za strane muzičke stvaraoce“, stoji u uvodu knjige „Srbi i evropski kompozitori“.

Želja autora Dejana Tomića je da ova monografska studija bude podstrek dubljim istorijskim istraživanjama jer srpska muzika to zaslužuje.