Naslovna Društvo Knjiga „Siguran smer“ promovisana u Boljevcu, a uskoro će i u Negotinu

Knjiga „Siguran smer“ promovisana u Boljevcu, a uskoro će i u Negotinu

213
0

U okviru obeležanja Evropske nedelje mobilnosti strukovno udruženje „Sigurne staze“ u saradnji sa Crvenim krstom opštine Boljevac organizovalo je predavanje o bezbednosti saobraćaja za učenike osnovnih škola na teritoriji opštine Boljevac.

U sklopu predavanja promovisana je knjiga „Siguran smer – vodič kroz osnovna pravila saobraćaja“. Knjiga je namenjena uzrastu nižih razreda osnovne škole. Ovom prilikom su besplatne primerke knjige zahvaljujući Udruženju „Sigurne staze“ dobile sve osnovne škole u Boljevcu.

Projekat Siguran smer ne čini samo edicija knjiga, već je to sistem prezentovanja saobraćajnih pravila i usvajanja istih u procesu kontinuiranog učenja.

Ono što pre svega nedostaje u našoj zemlji je, sistemski i kontinuiran pristup u saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju. Da nema sistemskog pristupa u poboljšanju i unapređenju saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja govori i podatak da u našoj zemlji ne postoji definisan plan i program nastave kao ni udžbenik posvećen ovoj temi.

Ovaj serijal knjiga kao mali korak ka postavljenom ciju, bezbednom saobraćaju, proizvod je različitih iskustava, proučavanja osnova psihologije i načina na koji se  se pravila saobraćaja uče u drugim državama,  kao i uporednog zakonodavstva (propisa drugih država).

Uzor je potražen u priručnicima za učenje pravila saobraćaja iz razvijenjiih država, u kojima je broj fatalnih saobraćajnih nezgoda doveden u neke prihvatljive okvire.

Nadamo se da će izdanje ove knjige i podela iste nastavnom osoblju u školama, biti model i za druge,  da će akcija zaživeti u širem obimu  i da će biti obuhvaćena veća teritorija. Takođe, nadamo se sa će se javiti i drugi sponzori, koji shvataju problem i imaju osećaj za ono što se naziva „društvena odgovornost“.

Autor knjige i idejni tvorac projekta je Nenad Jevtić, dipl. pravnik, izdavač „Sigurne staze“ a sponzor izdanja je firma „S Projekt“.

Knjiga „Siguran smer“ uskoro će biti distribuirana i osnovnim školama u opštini Negotin.