Naslovna Društvo Knjiga „Siguran smer“ promovisana i u Boru

Knjiga „Siguran smer“ promovisana i u Boru

175
0

U Narodnoj biblioteci u Boru promovisana je knjiga Nenada Jevtića „Siguran smer – vodič kroz osnovna pravila saobraćaja“, izdavački poduhvat Udruženja „Sigurne staze“.

U okviru promocije edukativnog priručnika „Siguran smer – vodič kroz osnovna pravila saobraćaja“, prisutnima se obratio autor knjige Nenad Jevtić, diplomirani pravnik i izdavač Igor Velić, master inženjer saobraćaja koji su besplatne primerke knjiga uručili osnovnim školama i predškolskim ustanovama na teritoriji grada Bora.

Ideja koju zastupa autor knjige i Udruženje „Sigurne staze“ je uvođenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja kao nastavnog predmeta jer sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova u vezi bezbednosti saobraćaja predstavlja kvalitetan osnov za dalju nadgradnju kod dece starijeg uzrasta i odraslih, u ovoj oblasti.

Na ovaj način, postiže se unapređenje nivoa bezbednosti saobraćaja, odnosno unapređenje ponašanja učesnika u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama.

Unapređenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja dece i odraslih predstavlja jedan od najznačajnijih strateških mera u okviru Nacionalnih strategija bezbednosti saobraćaja i važan segment Zakona o bezbednosti saobraćaja. Zato se saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju posvećuje dužna pažnja u svim razvijenim zemljama.

Ono što pre svega nedostaje našoj zemlji je, sistemski i kontinuiran pristup u saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju. Da nema sistemskog pristupa u poboljšanju i unapređenju saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja govori i podatak da u našoj zemlji ne postoji definisan plan i program nastave kao ni udžbenik posvećen ovoj temi.

Treba napomenuti da lokalne zajednice u Srbiji iako su Zakonom o bezbednosti saobraćaja dužne da rade na poboljšanju bezbednosti saobraćaja na svojoj teritoriji to slabo čine, i možemo slobodno reći da su nezaiteresovane za raševanje pomenutog problema.

U sklopu promocije prisutnima su predstavljene i dve mobilne i web GIS aplikacije koje se bave unapređenjem saobraćajne i urbanističke infrastrukture u Boru i  posvećene urbanoj mobilnosti i osobama sa invaliditetom na teritoriji grada Bora. Ovo su prve aplikacije ovakve vrste na teritoriji Jugoistočne Evrope.