Naslovna Kultura Knjiga “Šarkamen” novo izdanje “Kulturistoka”

Knjiga “Šarkamen” novo izdanje “Kulturistoka”

736
0

Negotinsko Udruženje kulturno-turističkih stvaralaca istočne Srbije “Kulturistok“, objavilo je knjigu “Šarkamen” priređivača Vedrana Mladenovića.

Vedran Mladenović je školovanje započeo u Šarkamenu i u ovom krajinskom selu proveo detinjstvo i mladost, a bio je i deo folklorne grupe tamošnjeg KUD-a “Vrelo”. Istraživanjem kulturnog nasleđa počeo je da se bavi sakupljajući najpre stare reči koje su pod nazivom “Šarkamenizmi” objavljeni u časopisima “Buktinja” i “Razvitak” a kako kaže, sada i u Leksikonu Matice srpske.

“Odavno prikupljam materijal o selu, uglavnom iz istorijske literature ili starih dokumenata koji su mi bili izvori. Dosta su mi za ovu knjigu pomogli i neobjavljeni materijali meštanina Vitomira Milenkovića u kojima su sačuvani značajni događaji, priče koje su opisali najstariji stanovnici sela, od kojih mnogi danas nisu živi. Zahvalan sam i meštanima Šarkamena Ratomiru Stojimiroviću, Radomiru Jockiću i Draganu Miloševiću uz čiju su dobru volju nastale i priče o seoskom vodovodu, zatim telefonizaciji i slovačkim donacijama, kao i o kulturno-umetničkom društvu “Vrelo”. Posle knjige “Šarkamenski stvaralački dani” posvećenoj ovoj književnoj manifestaciji, u ovoj monografiji objavljen je materijal koji sam prikupljao više godina sa namerom da istoriju, važne događaje i ličnosti sačuvam od zaborava, ali i da pomognem budućim istraživačima sela, naučnicima i čitaocima da se bolje upoznaju sa Šarkamenom”, kaže Vedran Mladenović.

Knjiga “Šarkamen” je jedna vrsta mozaika, od geografskih karakteristika i opisa Feliksa Kanica, austrougarskog putopisca, arheologa, etnologa i jednog od najvećih poznavalaca jugoistočne Evrope, preko najstarijih zabeleženih popisa stanovništva i imovine, priče o arheološkom lokalitetu, ali i zadrugarstvu i zemljoradničkoj zadruzi, do obrazovanja, kulture, sporta. Tu su i priče o ljudima koji su na ovom prostoru ponikli ili su ga svojim radom i pregalaštvom obeležili.

“Najznačajnija ličnosti vezana za Šarkamen je svakako Maksimin Daja, vladar iz rimskog perioda. Zabeležena je i priča o manje poznatom pravoslavnom svešteniku Živojinu Stankoviću koji ima značajnu knjigu o narodnim pesmama iz Krajine (objavila ju je 1951. godine Srpska akademija nauka i umetnosti), tu je i Bora Šarkamenac, jedan od najpoznatijih harmonikaša u istočnoj Srbiji i njegov sin arhitekta, književnik i kompozitor Vlastimir Stanisavljević, poznatiji kao Vlasta Šarkamenac, zatim adventistički teolog Radiša Antić i pesnik Vlasta Mladenović.”

Štampanje knjige “Šarkamen”, čija se promocija tek očekuje, finansirala je Opština Negotin.