Naslovna Kultura Knjiga „Negotinske pivnice“ i u elektronskoj verziji

Knjiga „Negotinske pivnice“ i u elektronskoj verziji

1100
0

Knjiga „Negotinske pivnice“, izdanje Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda, koju su priredili dr Zoran Đukanović i profesor Arnaldo Bibo Ćekini dostupna je čitaocima i u elektronskoj verziji.

Knjiga “Negotinske pivnice” koju su priredili dr Zoran Đukanović i profesor Arnaldo Bibo Ćekini štampana je na srpskom i engleskom jeziku, na preko 400 strana i sa velikim brojem priloga, a dobila je prvu prvu nagradu u kategoriji publikacija na 28. Međunarodnom salonu urbanizma, 2019. godine.

Knjiga, navodi izdavač, Italijanski institut za kulturu, predstavlja finalni rezultat aktivnosti koje su počele 2011. u okviru saradnje između Opštine Negotin, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i programa Public art & Public Space, zajedno sa drugim akademskim, javnim i privatnim intitucijama kao i stručnjacima iz Italije, Srbije i drugih zemalja.

Reč je o projektu čiji je cilj revitalizacija i rekonstrukcija pivnica Negotinske krajine, a na kome je učestvovalo više od 100 studenata.

“Dr Zoran Đukanović bio je naš gost 2016. godine, kada smo, u okviru Majskih svečanosti, predstavili knjigu „VinoGrad“, dok smo delatnost Italijanskog instituta za kulturu predstavili u novembru 2017. godine. Imali smo u u planu da tu saradnju nastavimo i predstavljanjem knjige “Negotinske pivnice”, i u Negotinu, kada to bude moguće”, kaže Milorad Grbović, direktor Narodne biblioteke “Dositej Novaković”.

Negotinske pivnice se, inače, od 2010. godine nalaze na preliminarnoj listi Svetske baštine Uneska, na predlog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije.