Naslovna Kultura Knjaževački zubuni u Muzeju Hajduk Veljka u Negotinu

Knjaževački zubuni u Muzeju Hajduk Veljka u Negotinu

266
0

U galeriji Muzeja Hajduk Veljka otvorena je izložba zubuna iz kolekcije Zavičajnog muzeja Knjaževca iz 19. i prve polovine 20. veka.

Jedan od najstarijih, najreprezentativnih i svakako najlepših odevnih predmeta u srpskoj narodnoj nošnji, zubun, predstavljen je kroz kolekciju Zavičajnog muzeja Knjaževac. U ovom muzeju čuvaju 22 zubuna koje su poklonom ili otkupom prikupljali od 1972. do 2018. godine.

“Tradicionalna nošnja u okolini Knjaževca svojom specifičnošću i posebnim razvojem poznata je u dva tipološka oblika: nošnja Timoka i Zaglavka i nošnja oblasti Budžaka. Zubun je jedan od najstarijih odevnih elemenata na južnobalkanskom prostoru. To je dugi prsluk, koji je najčešće bio bez rukava, spreda celom ivicom razrezan i različite dužine, izrađivan od domaće vunene tkanine, sukna, pretežno bele boje i bogato dekorisan ili u jednoj boji sa jednostavnim ukrasima”, kaže Jelena Kurtić, kustos etnolog Zavičajnog muzeja u Knjaževcu.

Na izložbi u galeriji Muzeja Hajduk Veljka prikazano je 16 delova ove tradicionalne nošnje iz 19. i prve polovine 20. veka, ali i fotografije iz tog perioda. Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, a Negotinci je mogu videti narednih par nedelja.

“Lepša strana ovog posla jeste saradnja sa drugim muzejima i drugim institucijama kulture. Sa kolegama iz Knjaževca sarađujemo godinama, oni su bili naši gosti, mi njihovi, letos smo i prikazali njihov film “Boginje Timakum Minusa”. Sarađujemo i sa brojnim muzejima u Srbiji, ali je nekako dominantna u timočkom regionu saradnja  sa zaječarskim, borskim, knjaževačkim muzejom i Kulturnim centrom u Kladovu. Sada ovu saradnju sa Zavičajnim muzejom zaokružujemo izložbom zubuna, nakon Kikinde, Bora, Majdanpeka, Zaječara”, kaže Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Izložba „Кolekcija zubuna Zavičajnog muzeja Кnjaževac iz 19. i prve polovine 20. veka“ sa bogatim etnografskim materijalom, fotografijama i sadržajnim katalogom, ističu u ovoj ustanovi kulture prikazuje deo tradicionalnog života stanovnika Knjaževca i njegove okoline.

Osim po zubunu, jednostavnog ili bogato ukrašenog cvetnom, stilizovanom ornamentikom i tradicionalnim simbolima, krugom, krstom, trolistom, Knjaževac je poznat i po svojim dvopređenim čarapama, delom devojačke spreme, iz perioda od 18. do 20. veka.

“Naša zbirka dvopređenih čarapa je jedinstvena u svetu i to je tek deo našeg nasleđa koje baštinimo. Kolekcija zubuna je, takođe, jedinstvena prilika da se vidi kako je taj vredni i mnogostradalni narod u Knjaževcu i Krajini živeo, ali je i prilika da se setimo naših slavnih predaka, njihovih žrtvi i njihovog pregalaštva da bi mi danas živeli kako živimo. Njima i dugujemo ogromnu zahvalnost na tome pa nas i ova priča uči da poštujemo i cenimo svoje pretke, te mi ovom izložbom upravo šaljemo takvu poruku”, rekao nam je Milan Živković, direktor Zavičajnog muzeja Кnjaževac.