Naslovna Kultura Knjaževačka antička priča na „Negotinskom letu”

Knjaževačka antička priča na „Negotinskom letu”

319
0

Višedecenijska uspešna  saradnja dva muzeja, Zavičajnog iz Knjaževca i Krajine iz Negotina, donela je u okviru programa „Negotinsko leto“ promociju filma „Boginje Timakum minusa“. Film je promovisan u Todorčetovom konaku.

Da je istočna Srbija još uvek neotkriveno arheološko blago i da postaje sve interesetantnija širokoj publici potvrdila je promocija  filma „Boginje Timakum minusa“ Zavičajnog muzeja iz Knjaževca u okviru programa „Negotinsko leto“.

O sve većem interesovanju javnosti, naročito za antička iskopavanja, govorio je na promociji filma Gordan Janjić, muzejski savetnik, arheolog upoređujući arheološko bogatstvo Negotina i Knjaževca.

“Timakum minus” višeslojno arheološko nalazište koje se nalazi severno od Knjaževca nadomak sela Ravna, koji je u antici bio jedan važan utvrđeni grad za prikupljanje ruda sa Stare planine tema je dokumentarnog filma koji je sinoć predstavljen Negotincima u Muzeju Hajduk Veljka. Grad je živeo od prvog do petog veka a stradao je u najezdi Huna. Obiman arheološki materijal pokazuje da je u periodu između drugog i trećeg veka to bio jedan izuzetno razvijen grad sa luksuznim građevinama.

„Utvrđenje u Ravni nije još uvek do kraja istraženo, a svi arhitektonski objekti koji su do sada otkriveni su konzervirani nakon prvih iskopavanja, s tim što ta konzervacija mora da se uvek obnavlja. Sada smo u velikom projektu konzervacije južne kapije utvrđenja koja do sada nije nikada konzervirana a potrebna je urgentna zaštita“, kaže za NG Portal Bojana Ilijić, viši kustos, arheolog Zavičajnog muzeja Knjaževac.

Istoriju ovog antičkog grada na zanimljiv, pomalo bajkovit način, kroz prizmu priče o boginjama, doneo je Zavičajni muzej iz Knjaževca dokumentarnim filmom „Boginje Timakum minusa“. Proizvodnju ove kratke i veoma zanimljive filmske priče potpisuje knjaževački muzej, a  produkcija je poverena DB Ravna. Film je rađen po tekstu Bojane Ilijić.

„Korona je prosto tražila nove alate i nove pristupe našoj publici koja nam je odjednom bila zabranjena. Film je jedna video priča i poruka koja može digitalnim putem da stigne u svačiji dom i da neko odgleda nešto o nekom davnom iščezlom svetu i zaboravi možda na trenutak na neke ružne stvari a misli na ove malo lepše.“

Rad na popularizaciji muzeja i upoznavanja, naročito mladih sa istorijskim bogatstvom sredine u kojoj deluje jedan je od važnih zadataka svakog muzeja. Dokumentani film „Boginje Timakum minusa“ može se naći kao nastavno sredstvo u školama i biti primer da na jednostavan i prijemčiv način đake upozna sa istorijom svog zavičaja.

„Jako se trudimo da akcenat bacimo na taj edukativni rad. Definitivno moramo njima pitkije elemente da uvedemo da bi što bolje upoznali svoj zavičaj i bili svesni da i njihov mali grad ima nešto da ponudi“, ističe arheolog Bojana Ilijić, viši kustos Zavičajnog muzeja u Knjaževcu.