Naslovna Društvo Klasika u 11: Na programu Hor dirigenata

Klasika u 11: Na programu Hor dirigenata

624
0

Tradicionalni festivalski matine obojio je danas Hor dirigenata Srpske horske asocijacije. Na koncertu i dirigenti negotinskih horova.

Srpska horska asocijacija, osnovana pre četiri godine u Somboru, okupila je dirigente naše zemlje i ove godine na seminaru „Dirigentsko hodočašće“ na kome su predavači: dr umetnosti Tamara Adamov Petijević, dirigent  i dr Miloje Nikolić, teoretičar muzike i dirigent razgovarali na temu „Od tradicionalnog do inovativnog“.

Dirigenti iz Srbije, učesnici ovog seminara, muzički su obojili negotinski trg danas, u programu „Klasika u 11“. Među njima i dirigenti negotinskih horova.

„Mi smo pokušali da otvorimo sve ključne teme za dirigentski život i napredak, ograničili smo se na najvažnije, iako ih je mnogo, a to je priprema hora za probu i nastup, takozvano upevavanje i dovođenje tela u poziciju da može lepo da peva. Drugo je bilo pitanje repetroara i na kraju je to bilo i centralno pitanje“, kaže Miloje Nikolić profesor Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu, dirigent, dugogodišnji prijatelj festivala.

dr Miloje Nikolić

Hodočašće je dugo putovanje koje ima svoj poseban značaj i specifične razloge zašto se na njega kreće. Zanimalo nas je gde  vodi dirigentsko hodočašće.

„Dobro pitanje. Mi smo prosto u jednom trenutku krenuli na taj put u istorijskom razvoju srpskog horskog dirigentskog puta i eto već četvtu godinu smo na tom putu. Pokušavamo da zadržimo kontinuitet i da sa nekim planom razvijemo etape u savladavanju puta. Dve godine smo izgubili u ovoj pandemiji i tek malo se odmakli od početka, ipak smo danas dobro zazvučali. Ovaj hor dirigenata je spontnao proizašao iz seminara i počeo je  da zvuči ozbiljno. Mislim da je važno, posebno za “Mokranjčeve dane” na kojima sam ja od 1974. godine skoro svaki put, da su uneli nešto novo, prisustvo jednog broja ljudi koji su od struke i koji to ne gledaju samo kao publika koja sedi i kritično misli, već publika koja daje živost celom događanju“, ističe Miloje Nikolić.

Učesnici seminara za dirigente

Tema seminara „Od tradicionalnog do inovativnog“ je donela promišljanja kako sačuvati tradiciju od inovativnog, a ipak tradiciju približiti realnom vremenu i svetu u kome živimo. Pitali smo Miloja Nikolića, dirigenta i teoretičara muzike koliko smo i da li smo i dalje na Mokranjčevom tragu.

„Mokranjca staviti u nove sudove i nove forme. Mokranjac izdržava probe više od sto godina, prosto on postaje i ostaje klasik i prihvaćen je sve više van naših granica, samo kada bismo uspeli da ga svakome dostavimo i privučemo pažnju da on postoji. Mi smo mala zemlja, nemamo probojnu moć u kulturi. Mokranjac je  itekako prisutan, prisutniji od svih drugih srpskih kompozitora u tom novom osmišljavanju u novoj tradiciji. Mislim da će imati sve više svoje mesto u svetovnoj muzici“, kaže za NG Portal dr Miloje Nikolić.