Naslovna Društvo Kladovska biblioteka uči najmlađe osnovama programiranja i kodiranja

Kladovska biblioteka uči najmlađe osnovama programiranja i kodiranja

179
0

U okviru projekta „Digitalni građanin“ Biblioteka u Kladovu nastavlja sa radionicama na kojima, uz pomoć nastavnika, uči najmlađe korisnike osnovama programiranja i kodiranja upoznavajući ih sa mokrobit računarom i dodacima za mikrobit (Boson).

Dejan Mihajlović, profesor informatike na jednoj od radionica; Foto: Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo

Nakon što je sa uspehom organizvala radionice u kladovskoj Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, Biblioteka „Centar za kulturu“ u Kladovu nastavlja sa radionicama u Korbovu, Brzoj Palanci i Tekiji, gde najmlađe, uz zabavu edukuje primenama tehnološkog dizajniranja i programiranja.

“Regionalni projekat Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Hrvatske, uz lokalno partnerstvo Fonda B92 i njegovog programa Bitka za znanje, u okviru projekta „Digitalni građanin“ opremila je Biblioteku „Centar za kulturu“ sa 20 microbitova i 5 kompleta BOSON setova. Cilj ovog projekta je da se koriste nove tehnologije i da se podstaknu nove generacije da ih koriste na zabavan način koji doprinosi bolje pamćenje, veštine rešavanja problema, razvijanje digitalnih veština kao i kritičko razmišljanje”, navode u Biblioteci u Kladovu.

Osnovna ideja ovog projekta je da se uključi veliki broj dece i da im se pokaže da je programiranje zabavno zanimanje. Po završetku ove školske godine u Biblioteci će određen broj kompleta biti dostupan redovnim članovima, uz mogućnost izdavanja i korišćenja na 10 dana.

“Na osnovu dosadašnjeg iskustva na radionicama koje smo organizovali, oduševljeni smo interesovanjem i znanjem i mališana  uzrasta od 10 do 12. godine života. Ostavljaju nas bez teksta brzim prilagođavanjem novim informacijama o  mogućnostima mikrobitova i dodataka”, kažu u Biblioteci “Centar za kulturu” u Kladovu.