Naslovna Društvo Kladovo i zvanično Biser Dunava

Kladovo i zvanično Biser Dunava

311
0

Kladovu je dodeljen status Biser Dunava na međunarodnoj konferenciji, održanoj u Austriji, kada je zvanično formirana i „Mreža za održivu mobilnost i turizam duž Dunava – Biseri.Dunava“ čije je sedište u Lincu.

Ovaj status, osim Kladova dobilo je još 10 destinacija iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i Rumunije, koje su uključene u mrežu dunavskih održivih destinacija.

U ispunjenju ovih standarda, kao i u celom procesu dobijanja statusa Biser Dunava, Kladovo je imalo pomoć od Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije i Dunavskog centra za kompetenciju.

“Kladovo je ovaj status dobilo jer je ispunilo kriterijume standarda održive mobilnosti u turizmu. Dunav je obećavajuća i nekonvencionalna turistička destinacija koja ne poznaje granice. Sa 2.888 km od izvora do delte, Dunav je druga najduža reka u Evropi, koja povezuje bogatstvo ljudi, kultura i zemalja”, kaže direktor RARIS-a Vladan Jeremić.

Zajednička vizija Mreže za održivu mobilnost i turizam duž Dunava – Biseri.Dunava je da pomogne razvoj Dunavskog regiona.

“Ono što je dobro za opštinu Kladovo i razvoj turizma je put koji se radi prema Brzoj Palanci gde će biti i biciklistička staza, kao i most kod Milutinovca koji je srušen u poplavama 2014. godine koji će biti izgrađen, nadam se do kraja godine, i koji će, takođe, imati biciklističku stazu. Uskoro kreće i obnova puta Kladovo -Milutinovac ukupne dužine 29,5 kilometara koji u Donjem Ključu povezuje 8 naseljenih mesta, i u ovoj godini biće završena deonica do Rtkova– rekao je medijima Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.