Naslovna Društvo Kladovljani oživeli uspomenu na nekadašnje radne akcije

Kladovljani oživeli uspomenu na nekadašnje radne akcije [Video]

617
0

U Kladovu je održana peta radna akcija „Tito 2018“ na uređenju istoimenog Spomen kompleksa iznad brodske prevodnice HE „Đerdap jedan“ u organizaciji tamošnjeg opštinskog odbora SUBNOR-a.

Trobojka, petokraka, majice sa likom maršala i tradicionalno uređenje spomen platoa, na brdu iznad dunavske magistrale, tačno preko puta brodske prevodnice HE “Đerdap jedan” obeležile su i petu po redu radnu akciju “Tito 2018”.

Reč je o jedinoj akciji u širem regionu koja za cilj ima negovanje tradicija, ali i oživljavanje brigadirskih i akcijaških vrednosti, kao što možete da vidite u našoj reportaži (snimatelj i montaža Radomir Milošević).

Ogromni natpis Tito, ali i zastava bivše Jugoslavije sa petokrakom vidljivi su i iz Rumunije. Sa Dunava, dok prolaze kroz brodsku prevodnicu, simbol jednog vremena, zanimljiv je i turistima.

Sa druge strane Dunava, nasuprot natpisu Tito je nekadašnja vila Nikolaja Čaušeskua. Kladovljani u šali kažu da je Tito baš sa tog mesta svog kolegu predsednika zvao na kaficu, dok su gledali kako se “Đerdap jedan” gradio.

Burna vremena, politička previranja i brojne nedaće samo su na trenutak dozvolili da zaborav prekrije ovo mesto. Kladovski SUBNOR ga je “iščupao” iz korova posle 28 godina tavorenja, a već pet godina nesebično brinu o natpisu Tito i ovom vidikovcu.

Ovogodišnjoj akciji odazvalo se njih pedesetak, članovi SUBNOR-a, sindikalnih organizacija, đaci, bivši akcijaši, među njima i članovi Udruženja građana “Akcijaš” iz Beograda. Svi zajedno su, u spomen na nekadašnja vremena, plato gde je istorija stala uredili i očistili, granje posekli, a vidike proširili.