Naslovna Društvo Kilometri pod točkovima motocikla

Kilometri pod točkovima motocikla

772
0

Moto asocijacija Srbije organizovala je od 20. do 27. avgusta 19. po redu Humanitarni turistički moto reli koji je okupio 70 motociklista iz Srbije, bivših jugoslovenskih republika, Austrije, Nemačke, Slovačke. Oko 2.000 kilometra ovog moto relija prošli su i negotinski bajkeri, članovi Moto kluba „Lobanje“.

Drumom koji je vodio iz Gornjeg Milanovca ka Grčkoj grmelo je 50 motora sa 70 učesnika ovogodišnjeg 19. Humanitarnog turističkog moto relija. Na sedmodnevnu vožnju motorom, koju je organizovala Moto asocijacija Srbije, trubom je bajkere ispratila princeza trube Danica Veselinović. Reli je vožen po vrelom vremenu bez kapi kiše i ono što je najvažnije, ističe Rade Marković, predsednik Moto asocijacije Srbije (MAS), bez povreda motociklista.

„Uspešno smo realizovali ovogodišnji moto reli i ono zbog čega smo posebno ponosi da nije bilo povređenih bajkera. Svi oni bili su osigurani. Sa nama je u pratnji bilo i vozilo u slučaju kvara i mehaničar. Motociklisti su na ovogodišnjem moto reliju vozili iz Srbije preko Severne Makedonije do Grčke. Oko 2.000 kilometara prešli smo za sedam dana. Pored bajkera iz naših klubova koji su članovi Moto asocijacije Srbije, bilo je i prijatelja iz Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske. Prvi put pridružili su nam se i motociklisti iz Slovačke kao i naši ljudi koji su na privremenom radu u Nemačkoj i Austriji“, kaže za NG Portal Rade Marković, predsednik Moto asocijacije Srbije, koji ne krije svoje zadovoljstvo ovogodišnjom organizacijom moto relija.

“Izuzetno je zadovoljstvo videti motore u koloni, imati cilj i biti human. Mi smo patriote i volimo svoju zemlju ali ne pravimo razliku među nacionalnostima. Motociklisti su jedini koji se u saobraćaju pozdravljaju. Kada vidite kacigu na drumu stanete da pomognete jer je nekome ona potrebna.”

Ovogodišnja centralna manifestacija okupljanja motociklista bila je u Lazarevcu odakle je i potekla inicijativa da reli ima humanitarni karakter i da se sredstva od  kotizacije usmere za pomoć deci koja se leče od teških i retkih bolesti.

„Osnovni cilj Moto asocijacije Srbije je da pomaže drugima i društvu. Zato je i naš slogan „MAS je jak onoliko koliko smo svi mi zajedno jaki“. Odlučili smo da ovaj 19. Moto reli bude humanitarni i akciju su svesrdno i punog srca podržala naša braća iz Srbije, Makedonije i Grčke. Mi smo u ovim zemljama imali neverovatno gostoprimstvo. Nažalost ogromna sredstva koja su ovoj deci potrebna za lečenje još uvek nisu sakupljena u dovoljnoj meri tako da se akcija nastavlja i upićujemo apel da se preko humanitarne organizacije “Budi human” pomogne deci za koju smo vozili a to su: Stefan Stepić, Kosta Lešević, Ognjen Bojković kao i svoj drugoj deci.”

Učesnici ovogodišnjeg 19. Humanitarnog turističkog moto relija bili su i članovi negotinskog Moto kluba “Lobanje”.

“Moto klub “Lobanje” je mlad ali respektativan i od njega se mnogo očekuje. Pokazali su se u protekle dve godine kao odlični domaćini na svojim moto skupovima i verujem da je budućnost na njima”, kaže Rade Marković, predsednik Moto asocijacije Srbije.

Prošlogodišnji moto reli ove velike porodice motociklista je upravo krenu sa Kusjačke plaže gde su domaćini bili članovi Moto kluba “Lobanje”.

“Bila nam je posebna čast da ove godine budemo učesnici Moto relija pogotovo što je imao humanitarni karaker. Potrudili smo se da doniramo sredstva za lečenje tri dečaka. Njih čekaju teške operacije i dugotrajna lečenja. Sa ovogodišnjeg moto relija nosimo samo pozitivne utiske, nova prijateljstva, bogato iskustvo koje će nam pomoći da u narednim godinama budemo još bolji domaćini na našem moto skupu”, kaže za NG Portal Ivica Stingić, predsednik Moto kluba “Lobanje”.

Moto reli je imao i svoju edukativnu misiju kada su mladi vozači u pitanju, jer članovi asocijacije motociklista svakodnevno svojim  delovanjem utiču na podizanje svesti o važnosti  bezbedne vožnje. Zato je i sa ovog moto relija upućena jasna poruka mladima ali i njihovim roditeljima.

“Poštovani roditelji pre nego što kupite motor svojoj deci, kupite im kvalitetnu zaštitnu opremu bez koje ne smeju da sednu na motor: kacigu sa homologacijom, obuću, jakne i pantalone, rukavice sa zaštitnim protektorom jer je vožnja na motoru 20 puta rizičnija nego u bilo kom drugom vozilu. Zaštitna oprema se nosi i za najkraće vožnje.  Samo bezbedna vožnja je sigurna sto posto”, poručuje Rade Marković predsednik Moto asocijacije Srbije.