Naslovna Kultura Kazan Kult 2020: Misija da se pokaže koliko je kultura važna

Kazan Kult 2020: Misija da se pokaže koliko je kultura važna

503
0

U Kladovu je od 28. do 30. avgusta održan sedmi po redu Kazan Kult, ove godine posvećen očuvanju usmenih tradicija kao nematerijalnog kulturnog nasleđa na području Podunavlja.

Kazan Kult je, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, partnerstvo Dunav festa i pod pokroviteljstvom opštine Kladovo, okupio u organizaciji Biblioteke “Centar za kulturu” u Kladovu eminentne stručnjake iz naše zemlje.

Iako je zbog pandemije virusa korona izostalo učešće učesnika iz inostranstva, eksperti iz oblasti nematerijalne kulturne baštine, a po prvi put i novinari odgovorili su zahtevima postavljene teme, prenosiće nova saznanja i razmenjujući iskustva u cilju očuvanja našeg nasleđa.

“Nematerijalna baština živi, ona je jutro jednog naroda, ona je podne, ona se nalazi u sutonu naroda u vremenu propadanja. Mi sada budući da smo svi zajedno zbog ove velike pandemije na svoj način fokusirani prema kulturi sa radošću pristupamo toj riznici nematerijalne baštine da pokažemo upravo to trajanje i verujemo da će posle ovog perioda akumulacije energije i stvaralaštva koji se dogodio za vreme izolacije da nastupi jedna eksplozija stvaralaštva. Mislim da tu Kazan Kult ima svoju misiju, koliko i sve manifestacije i oni svi hrabri ljudi koji se okupljaju da pokažu koliko je kultura važna”, ističe reditelj Nebojša Bradić.

Scenski program na letnjoj pozornici biblioteke bio je rezervisan za nastup čuvara usmenih tradicija Podunavlja i istočne Srbije, uz učešće instrumentalista iz izvornog orkestra Kulturno umetničkog društva “Voja Čurić” iz Kobišnice  pod vođstvom Jovana Todorovića, Stefana Radovanovića iz Bora, prve frule Srbije, vokalne solistkinje Dragane Jeremić uz pratnju na harmonici Miluna Ivaškovića iz Korbova, kao i članica Etno grupe “Grivna” iz Kladova, Ivane Boldorac i Anđeline Jovanović.

„Sigurna sam da smo se potrudili da maksimalno ispunimo očekivanja svih naših učesnika stručne konferencuije, muzičko scenskog programa i da pre svih ispoštujemo sve mere zaštite. Kroz stručnu konferenciju, razmenu iskustava, nova saznanja iz oblasti nematerijalne kulturne baštine mislim da smo uspeli da pokažemo da ovo malo mesto u unutrašnjosti ima šta da da u ovoj oblasti i da ostavimo trag o kulturnom nasleđu Podunavlja i Đerdapa”, kaže Žaklina Nikolić, direktor Biblioteke “Centar za kulturu” u Kladovu.

Programski deo sedmog Kazan Kulta obogaćen je i projekcijom na brojnim festivalima visokim nagradama i priznanjima nagrađivanog filma “Svirala od 11 pedalja”  Zdenke Tomić, novinara i dokumentariste iz Negotina koji prikazuje postupak izrade, čuvanja i demonstraciju izvođenja melodija na starom narodnom pastirskom instrumentu rikalu ili bušenu.

“Film “Svirala od 11 pedalja” nastao je u produkciji RTV “Krajina” pre gotovo dve decenije, a ono što je meni posebno zadovoljstvo je što se na manifestaciji Kazan Kult u Kladovu prikazuje posle pauze od više od 15 godina, koliko je prošlo od poslednje festivalske projekcije 2005. kada je osvojio gran pri festivala u Gospođincima. Ono što me posebno čini srećnom je to što mi se čini da posle 20 godina sve to što smo činili nekada sa skromnom tehnikom u nekadašnjoj RTV “Krajina” radili danas ima posebnu vrednost i još veću draž. To pokazuje i interesovanje za ovaj film i zahvalna sam organizatorima što su me pozvali i ovaj film uvrstili u ponudu Kazan Kulta”, kaže autorka filma, Zdenka Tomić.

Subotnje veče u Kladovu zaokruženo je pripovedačko muzičkim kabareom glumice Vesne Stanković uz muzičku pratnju Vladimira Preradovića Lorda o najvećim ljubavima kroz dva veka srpske istorije.

Stručnoj konferenciji Kazan Kulta je, inače, predhodila i promocija knjige “Guslarke i sviračice na tradicionalnim insntrumentima” autora doktora Ive Nenić, sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu uz program koji je na najbolji način prikazao težnju organizatora da sačuva nematerijalno kulturno nasleđe i prezentuje ga široj javnosti.