Naslovna Krajinske vinjete Katarina Petrović: Dunav i Timok zaslužni za plavu na mojim slikama

Katarina Petrović: Dunav i Timok zaslužni za plavu na mojim slikama

645
0

Umetnica Katarina Petrović priredila je u galeriji Savremene umetnosti u Pančevu svoju prvu samostalnu izložbu.

Katarina Petrović; Foto: Dragoljub Firulović

Katarina Petrović, profesor likovne kulture u školi ,,Svetozar Miletić“ u Zemunu, izložila je u Pančevu svoje slike i crteže iz ciklusa „Neofiguracija“ za koju je osvojila drugu nagradu 51. Salona umetnosti „Traganje“ 2021. godine.

Ova mlada umetnica, koja je do sada svoje crteže, slike i grafike izlagala na brojnim kolektivnim izložbama, između ostalih i na Trijenalu crteža i male plastike prošle godine u Paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu, nastojala je da na izložbi u Pančevu  prikaže “čoveka modernog doba kao muzu”, oslanjajući se na kolorit “osvetljen i pomešan sa česticama zlatnih i smeđih tonova” i simboliku plave boje, povezane sa emocijama…

U galeriji Savremene umetnosti u Pančevu Katarina Petrović izložila je slike i crteže; Foto: Privatna arhiva

“Ja u svom slikarskom opusu imam potrebu da dozovem u sliku glas davno prošlih vekova, želja da se i u sadašnjosti skupi snaga i iskorači. Mislim da bi i mi mogli to, kao i mnogi stvaraoci pre nas, suštinski čuvari sećanja. To nam kazuje, koliko smo trošni i tragični zbog svog iluzionog verovanja da smo stvoreni od neprolaznosti. Taj apsurdni trenutak sučeljavanja sa onim što jesmo i onim što možemo biti. Cilj mi je da kroz svoje radove pokušam da prikažem trenutke suočavanja sa sopstvenim bivstvovanjem, trenutak u kome se borimo sa svoje dve strane”, navodi Katarina.

Zato je, veli, i njen cilj da posmatrač u tom “pomalo magičnom realizmu” uoči i njen bunt i jačinu vere “da je malo ljudskosti i nesebičnosti potrebno za bolje danas i sutra”.

“Rođena sam u Zaječaru ali je i Negotin bio ključan u mom odrastanju zbog čestog boravka kod mnogobrojne familije. I svakako da su oba grada  uticala da duh istočne Srbije bude uvek u meni. Različitost senzibiliteta, različite kulture i običaji su mi uvek inspirativni. A Dunav i Timok i prelepa priroda istočne Srbije su sigurno zaslužni za prisustvo plave boje i zemljanih tonova u mojim radovima. Кako je i moj deda Džo slikar od najranijeg detinjstva sam okružena pričama i slikarskim materijalom. Međutim, tek sam u srednjoj školi shvatila da je umetnost ono čime želim da se bavim. Na Džoov predlog sam krenula na časove kod Dragana Stokića Rajačkog i od tad mi je slikarstvo postalo svakodnevnica”, kaže za NG Portal Katarina Petrović, koja je master studije završila na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Miroslava Lazovića.

Katarinu, koja izlaže od 2015. godine, već 5. maja očekuje i samostalna izložba u Požegi, a nada se, nakon toga, i u Zaječaru i Negotinu.

“U suštini moji planovi su dalji rad i istraživanje i kao rezultat očekujem puno izložbi i učešća na konkursima i likovnih kolonija“, dodaje Katarina.