Naslovna Događaji Katalogizacija umetničkog nasleđa: Likovna zbirka Muzeja Krajine u fokusu

Katalogizacija umetničkog nasleđa: Likovna zbirka Muzeja Krajine u fokusu

406
0

U galeriji Muzeja Hajduk Veljka u Negotinu promovisana je knjiga „Katalog Likovne zbirke Muzeja Кrajine u Negotinu” i otvorena izložba slika iz muzejske umetničke kolekcije.

Izdavačka produkcija Muzeja Krajine bogatija je za novu knjigu koja je posvećena Likovnoj zbirci nastaloj u periodu od osnivanja ove ustanove zaštite do danas.

Reč je o knjizi „Katalog Likovne zbirke Muzeja Кrajine u Negotinu“ autora Vesne Nikolić, istoričara umetnosti i višeg kustosa donosi na preko 250 strana, bogato ilustrovanih, u punom koloru i u tvrdom povezu, sistematizovane podatke o umetničkoj zbirci koja je nastajala u periodu od 19. do 21. veka.

“Sama publikacija predstavlja prvo izdanje o Likovnoj zbirci Muzeja Krajine gde je predstavljen jedan integralni sadržaj, odnosno spisak svih predmeta koji se nalaze u Zbirci. Sama knjiga ima tri celine. U prvoj se govori o formiranju Zbirke i njenim osnivačima koji su sami i pokrenuli njeno formiranje dajući svoje poklone, zaveštanja Muzeju što su kasnije i ostali poštovaoci ove ustanove sledili. U drugoj celini su reprodukovana dela koja se čuvaju u Likovnoj zbirci Muzeja koja se, zapravo, sastoji iz tri podzbirke, likovnih zbirki 19, 20. i 21. veka. Treću celinu predstavlja katalogizacija sa bibliografijom, koja je takođe vremenski podeljena u tri celine. Unutar svake podzbirke su poređana imena autora po azbučnom redu, kod onih sa više dela po tehnikama kojim su rađene i godini nastanka”, kaže autorka Vesna Nikolić.

Likovna zbirka Muzeja Krajine sadrži dela nekih od najznačajnijih srpskih slikara  kao što su Pavle Čortanović, Milisav Marković, Uroš Predić, ali i Todor Švrakić, Petar Omčikus, Mihailo Petrov, Radislav Trkulja….

“Reč je o zbirci koja danas ima nešto više od 400 dela i to ona religiozne tematike, istorijskih i žanr scena, portreta, pejzaža i mrtvih priroda izvedenih različitim tehnikama, od crteža na papiru, pastela, akvarela, do ikona rađenih jajčanom temperom na dasci i delima izvedenih u tehnici ulja na platnu, akrilika, manjem broju skulptura i drugih. Ovaj katalog koji je više od kataloga, knjiga, zaslužuje svaku pohvalu, ona je na ponos svih nas, a autorka je dokazala da je posvećeni muzealac, ozbiljna i odgovorna i posvećena svojoj profesiji”, rekla je Milena Milošević Micić, istoričar umetnosti i muzejski savetnik Zavičajnog muzeja u Кnjaževcu, recenzent ove knjige.

Promociju ovog dela pratila je i izložba „Akvizicije likovne zbirke Muzeja Кrajine“ koja donosi 23 likovna dela velike umetničke, ali i kulturološke i dokumentarne vrednosti.

“Ova izložba predstavlja jednu mini retrospektivnu čitave Likovne zbirke od njenog osnivanja do dana današnjeg. Izložena su dela iz 19. veka među kojima su Milisav Marković, Pavle Čortanović, iz 20. veka, između ostalog, dela Dušana Stefanovića, Radislava Trkulje, Stanimira Krstića, Velimira Mihailovića i ostalih, a iz 21. veka izloženo je samo jedno delo koje je uradila Nada Kojić. Za ovu izložbu sam izuzela one najreprezentativnije, jer se ona nalaze u našim stalnim postavkama, izuzela sam i slike koje se nalaze u našim kancelarijama, tako da je izbor pao na uglavnom lokalne umetnike koji su našim građanima poznati, a među njima su i dela koja se prvi put izlažu”, dodaje Vesna Nikolić.

Promocijom knjige „Katalog Likovne zbirke Muzeja Кrajine u Negotinu“ i otvaranjem izložbe slika iz ove zbirke, koja je otvorena do 25. februara, započeo je program obeležavanja devet decenija od osnivanja Muzeja Krajine.

“Cela ova kalendarska godina biće ispunjena mnogim dešavanjima kojima ćemo obeležiti 90 godina od osnivanja Muzeja Krajine. Počinjemo promocijom knjige i izložbom posvećenim našoj Likovnoj zbirci, a 19. februara ćemo promovisati prvi godišnjak Muzeja Krajine koji će se zvati “Svetionik”, mnogo smo ponosni što smo otpočeli njegovo izlaženje, a već 20. februara u 13 časova u Domu kulture imaćemo svečanu akademiju. Svoj dolazak su nam već najavili gosti iz Ministarstva kulture i mnoge bitne zvanice iz visokih institucija. Svi su se rado odazvali jer smatramo da je to bitan jubilej, a Muzej Krajine iz Negotina, osim niškog i šabačkog, je u redu najstarijih muzeja u Srbiji, južno od Beograda. Ove godine obeležavamo i 30 godina od početka istraživanja lokaliteta “Vrelo” Šarkamen i 60 godina Mokranjčeve kuće pa će nam i ovi jubileji biti u fokusu”, kaže Vesna Stanković, direktorka Muzeja Krajine.