Naslovna Kultura “Kapija za molitvu” Danila Petrovića u zvaničnoj selekciji Festivala “Green Fest”

“Kapija za molitvu” Danila Petrovića u zvaničnoj selekciji Festivala “Green Fest”

673
0

Da je Vratna jedna od njegovih velikih ljubavi, Danilo Petrović, profesor biologije u penziji i predsednik Ekološkog udruženja „Badem“ pokazao je i najnovijim filmom „Kapija za molitvu“.

Danilo Petrović u Vratni tokom snimanja filma „Kapija za molitvu“; Foto: Vule Marković

Naučno-ekološki film „Kapija za molitvu“ u konkurenciji je za nagradu na Međunarodnom festivalu zelene kulture „Green Fest“, koji će biti održan od 13. do 16. novembra u Beogradu. Za ovaj festival selektovana su 54 ostvarenja, od ukupno pristiglih 1.486, a „Kapija za molitvu“ je jedan od pet filmova koji predstavlja Srbiju.

“Za pisanje scenarija iskoristio sam svoju magistarsku tezu, pa film, između ostalog obrađuje floru i vegetaciju Kanjona Vratne, a delimično i faunu i naravno i manastir. U filmu se govori i o nastanku reke Jabuče i njenom toku ka Dunavu, o nastanku Kanjona i svakako nastanku Kapija”, kaže Danilo Petrović.

Čuvene Vratnjanske kapije, odnosno kanjon reke Jabuče nad kojom se uzdižu tri kamena luka ili „Vrata Raja”, kako ih mnogi zovu, proglašeni su za jedno od sedam srpskih čuda prirode. Ovaj jedinstven spomenik prirode je proglašen i za zaštićeno područje prve kategorije od nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja.

“Prva kapija je naravno ona gornja, zvana Suva, dok su ove dve pored manastira poznate kao Velika, a treća i Manastirska ili Mala kapija”, kaže Danilo Petrović.

Detalj iz filma; printscreen

Lepoti Vratne profesor Danilo posvetio je tri filma, ali i naučno-istraživački kamp za mlade istraživače u okviru kojem je evidentirano na stotine i stotine biljnih vrsta od kojih su mnoge endemiti ili relikti, odnosno potiču još iz doba tercijera.

“I prošle godine je naš film “Voda kao graditelj” ušao u zvaničnu selekciju festivala “Green fest”, a dobio sam i nagradu na “Silafestu” za ostvarenje “Manastir Bukovo”. Nesumnjivo je da je celokupan moj rad do sada uticao i da dalje utiče na ovo što sada radim. Udruženje “Badem” je dobilo od HE ”Đerdap” kameru sa kojom sada radimo, na čemu sam neizmerno zahvalan tadašnjoj direktorki Ljiljani Milicanović”, ističe Petrović.

Film “Kapija za molitvu”  sufinansirala je opština Negotin, a produciralo Ekološko udruženje “Badem”. Autor filma je Danilo Petrović, koji je i autor teksta za ovo ostvarenje, koje počinje tekstom Jovane Trailović, sa kojom je profesor Danilo sarađivao i na prethodnim ostvarenjima.

“Neizmerno sam zahvalan i ekipi koja je realizovala i “Kapiju za molitvu” Vuletu Markoviću, Jovanki Stanojević, Samiru Balaneskoviću, Darku Popoviću, mojoj učenici Jovani Trailović koja je napisala divan uvodni tekst, ali i Bojanu Radosavljeviću, Vuku Đokoviću, Nikoli Dojčinoviću i Coba sistemima”, kaže profesor Danilo.