Naslovna Društvo Kancer nije bolest pojedinca, već cele porodice

Kancer nije bolest pojedinca, već cele porodice

194
0

Uskoro bez liste čekanja za zračnu terapiju. Četiri centra u Srbiji dobila nove akceleratore koji će, po najavama, biti u funkciji do kraja maja.

Ilustraija, pixabay.com

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena kod nas, ali i u razvijenim zemljama. Zato je cilj kampanje podizanje svesti o prevenciji i ranog otkrivanja raka dojke i potrebi samopregleda.

Najveći broj obolelih žena  u našoj zemlji je u dobi od 50 do 69 godina.Trend porasta broja obolelih žena  spušta se prema mlađem godištu, pa je najranije dijagnostikovan rak dojke kod nas zabeležen u uzrastu od 25 do 29 godina.

Najveći broj umrlih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o redovnoj kontroli, ali i nedostatka  resursa u zdravstvenom sistemu.

Tokom 2017.godine skrining raka dojke bio je organizovan u 35 domova zdravlja, kao i radom mobilnih mamografa na terenu.

Imajući u vidu visoku verovatnoću preživljavanja i bolji kvalitet života žena, za rano otkrivanje karcinoma raka dojke veoma važan je samopregled koji žena mora da odradi jednom mesečno.

Kod žena mlađih od 50 godina preventivni klinički pregled kod izabranog ginekologa  jednom godišnje, a nakon toga i pregled ultrazvukom,  a u indikovanim slučajevima  i mamografija.

Drage naše čitateljke posetite svog izabranog ginekologa. Na taj način brinete o svom zdravlju i svom potomstvu!