Naslovna Ekonomija Kako su zadrugari iz Kladušnice napravili prirodne proizvode od voća

Kako su zadrugari iz Kladušnice napravili prirodne proizvode od voća

327
0

Zemljoradnička zadruga “Pomona” iz Kladušnice deo je Razvojnog klaster centra Ugovorne privredne komore za razvoj socijalnog preduzetništva i društveno odgovornog poslovanja B2B.

Slobodan Milivojević

Zemljoradnička zadruga „Pomona” iz Kladušnice kod Kladova pravi potpuno  prirodne sokove, džemove i rakije. Zadruga je osnovana 2019. godine, a sada već imaju pogon u kome prerađuju voće i dobijaju proizvode koje su nazvali po svojoj zadruzi. Pomona je, inače, u rimskoj mitologiji boginja plodnih voćnjaka, pa su  zato zadrugari odlučili da tako nazovu svoj brend.

“Radi se o sokovima bez ikakvih dodataka, bez dodataka vode, šećera,  konzervansa. Potpuno prirodno ceđeni sokovi”,  kaže jedan od zadrugara Slobodan Milivojević.

Ako živite u Kladovu ili okolini već ste mogli da probate njihove sokove i džemove, dok rakija tek treba da izađe na tržište. Ispekli su na hiljade litara šljive, jabuke i loze, a ove rakije su na takozvanom “odležavanju” kako bi bile potpuno spremne za konzumaciju. Za početak, voće su krenuli da nabavljaju od kooperanata, ali su podigli i svoje plantaže.

Zadrugarstvo je pomoglo ovim poljoprivrednicima da naprave svoj brend, a postali su deo programa Komore za razvoj socijalnog preduzetništva i društveno odgovornog poslovanja B2B kako bi se dalje razvijali.

ZZ „Pomona“ se udružila u Klaster sa firmom „Đerdap usluge“ i ugostiteljem Radovanom Grujičićem, takođe sa teritorije Opštine Kladovo, kako bi postali deo Razvojnog klaster centra Komore B2B i time lakše našli donatore, kooperante i nova tržišta.