Naslovna Društvo COVID-19 Kako se izdaje i ko sve može da dobije dozvolu za kretanje:...

Kako se izdaje i ko sve može da dobije dozvolu za kretanje: Zahtev lokalnoj samoupravi

1862
0

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će tokom vanrednog stanja, po ovlašćenju predsednice Vlade Ane Brnabić, u saradnji sa MUP-om kontrolisati i vršiti izdavanje dozvola za kretanje u vreme policijskog časa.

Građani kojima je neophodna dozvola za kretanje u vreme policijskog časa mogu da se zahtevom obrate lokalnoj samoupravi i dostave dokumenta koja potvrđuju razlog za izdavanje ove dozvole, navode u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Jedinica lokalne samouprave je dužna da nakon provere dostavlja zahteve Ministarstvu za rad koje će ih, nakon provere, dostavljati Ministarstvu unutrašnjih poslova radi izdavanja dozvole. Jedinice lokalne samouprave su u obavezi da formalno podnesu obrazložene zahteve za obradu i navedu ako postoji sudska presuda”, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Na ovaj način će jedinice lokalne samouprave, u saradnji sa drugim organima lokalne samouprave i udruženjima građana registrovanim na njihovim teritorijama, pribaviti i dostaviti u Ministarstvo za rad podatke o osobama koje pružaju usluge pomoći u kući (usluga socijalne zaštite, ali i direktno ugovorena pomoć između dve osobe) i usluga socijalne zaštite personalni asistent.

“Takođe, jedinice lokalne samouprave, u saradnji sa centrima za socijalni rad sa iste teritorije, u obavezi su da, u slučaju prijema zahteva, obrade i podatke o roditeljima koji konačnom sudskom presudom regulišu viđenje deteta (preuzimanje i vraćanje deteta od jednog roditelja) u smislu da im treba dozvola da dete preuzme i/ili vrate u terminu određenom sudskom presudom, a u vreme policijskog časa. Gradonačelnici, odnosno predsednici opština, odgovorni su za opravdanost potrebe za uslugom, odnosno dozvole za kretanje roditelju koji preuzima i/ili vraća dete u vreme policijskog časa i istinitost dostavljenih podataka”, navodi se u saopštenju.