Naslovna Društvo COVID-19 Kako kod kozmetičara i frizera tokom epidemije virusa korona: Mere i preporuke...

Kako kod kozmetičara i frizera tokom epidemije virusa korona: Mere i preporuke za zaposlene i korisnike

1687
0

Frizerski i kozmetički saloni počinju ponovo sa radom od ponedeljka 4. maja po posebnim uslovima i merama koje je doneo opštinski Štab za vanredne situacije. Mere će morati da poštuju vlasnici salona, ali i korisnici usluga.

Ilustracija, pixabay

Dugo očekivano otvaranje frizerskih i kozmetičkih salona dočekalo nas je nizom mera koje vlasnici i zaposleni moraju da ispoštuju kako bi sebe i korisnike usluga zaštitili od aktuelnog korona virusa.

Spisak obaveznih mera koje se moraju ispoštovati je poprilično dugačak i od vlasnika ovih uslužnih radnji zahteva visok nivo odgovornosti kada je higijena u pitanju, a pre svega upoznavanje zaposlenih i mušterija sa pravilima ponašanja.

Na ulazu svakog salona, koji je unapred dobro izvetren i dezinfikovan, mora biti postavljena dezobarijera, a pri ulasku zaposlenih i korisnika usluga obavezna je dezinfekcija ruku.

Ako ste već od ponedeljka nameravali da posetite svog frizera ili kozmetičara, morate se najpre najaviti telefonom ili elektronski poslati poruku.

U salonima se mora poštovati i razdaljina među mušterijama, najmanje dva metra između dve stolice.

Ilustracija, pixabay

Zaštitna oprema, maska rukavice, obavezna je i za zaposlene i za mušterije. Takođe, neophodno je da upotreba peškira bude ograničena na samo jednu mušteriju, a sav alat i pribor u salonima dezinfikovan neposredno  pre korišćenja za svaku mušteriju. Upotrebljene peškire treba odložiti u posebne kese i oprati na visokoj temperaturi.

Posebnu pažnju, vlasnici kozmetičkih salona treba da  obratite kod nemedicinskih estetskih intervencija kojima se narušava integritet kože i u obavezi su da obezbede adekvatne uslove kojima bi se sprečila pojava i prenošenje bolesti. Preporuka je da, ako nisu u mogućnosti da ispoštuju ovu meru, saloni takvu uslugu ne pružaju.

Zajedničke prostorije koje koriste zaposleni i mušterije: toaleti, kafe-kuhinje, neophodno je dezinfikovati nakon pojedinačnog korišćenja, a ceo radni prostor na kraju radnog dana.

Iz Štaba za vanredne situacije upozoravaju da u slučaju da neko od zaposlenih ili korisnika ima simptome kovida-19 vlasnik salona je dužan ih bez odlaganja udalji iz prostorije sa preporukom da se jave u kovid ambulantu u Negotinu.