Naslovna Kultura Kako je u Negotinu protekla Noć muzeja

Kako je u Negotinu protekla Noć muzeja

369
0

Muzej Krajine i Kreativno udruženje “Nego” ovogodišnju Noć muzeja obeležili radionicama za mlade.

Najmlađi su u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće uživali u likovnim radionicama Dušanke Botunjac i Dragane Jaćimović “Lepota tradicionalne arhitekture” i “Mrtva priroda sa motivima tradicije”.

Osnovcima je u ovim radionicama najčešći motiv bila Mokranjčeva rodna kuća, a svako je, po svom senzibilitetu i afinitetu, birao materijal i tehniku koja mu odgovara.

Stručni žiri, koji su činile Dušanka Botunjac, Dragana Jaćimović i Silvija Bogić odlučio se da nagradi dva rada i to Lune Đurđine Dobrić i Milice Arsenijević.

One su, uz zahvalnicu, koje je Muzej Krajine uručio svim učesnicima radionice, dobile na dar i knjigu “U očima posetilaca”, čiji je autor Sanja Radosavljević, muzejski pedagog.

Etno grupa „Marinika“ pod upravom Danijele Marković, foto: Muzej Krajine

Još dve radionice su priređene u okviru evropske Noći muzeja. Reč je o interaktivnom predavanju o nastanku ćiriličnog pisma profesorke srpskog jezika i književnosti Vesne Stankovića, kao i radionica „Tradicionalna etno muzika“ Danijele Marković, profesorke muzičke kulture, u okviru koje su se tradicionalnim pesmama predstavili Etno grupa “Marinika” i vokalno-instrumentalni sastav „Ajduci“ .

Ova manifestacija održana je u više od 50 gradova u Srbiji. Muzej Krajine se u obeležavanje evropske Noći muzeja uključio pre četiri godine.