Naslovna Društvo Kako je jedno pečeno prase izazvalo incident u Bukovču?!

Kako je jedno pečeno prase izazvalo incident u Bukovču?!

3700
0

Umesto da slave dobar nastup na ovogodišnjim 45. „Susretima sela“, članovi Kulturno umetničkog društva „Dimitrije Belivakić“ iz Bukovča mogli bi da ostanu bez nekoliko članova ansambla – zbog pečenog praseta.

Ilustracija, pixabay.com

Naime, KUD „Dimitrije Belivakić“ nastupao je u Šarkamenu u okviru prvog kruga smotre narodnog izvornog stvaralaštva „Susreti sela“, kao gost ansamblu „Vrelo“.

Tom prilikom izveli su program kojim su ilustrovali običaj pripremanja igranke za seosku zavetinu u Bukovču. U tom krajinskom selu je, inače, običaj da se orkestar pred seosku igranku priprema u kući jednog od članova.

Neizostavni deo dekora za seosku zavetinu, nije bila samo muzika, već i slavska trpeza, pa su meštani Bukovča na scenu izneli i pravo pravcato pečeno prase na ražnju.

I upravo je to prase izazvalo incident zbog koga su morali da reaguju i nadležni.

Pri povratku iz Šarkamena prase je bilo u centru pažnje, pa je bilo i predloga da se članovi ovog folklornog ansambla njime počaste. To, naravno, nije dozvolio S.D. zadužen za ovaj „rekvizit“.

Dolaskom u Bukovče na njega su, međutim, naletela dvojica izgrednika, poznatih po sitnim prestupima i tučama.

Kako je on odbio da im preda prase, pravdajući se time da će ono biti i deo priredbe u drugom krugu takmičenja, te da će morati da do tada bude zamrznuto, oni su mu prase oteli i u tom komešanju, sa sve ražnjem, ali i nekoliko članova ansambla, utekli.

Prase su pojeli, a ražanj i praseću glavu bacili u dvorište S.D. On je ovaj incident uredno prijavio policiji, tražeći da prestupnike kazne za ovo nedelo.

Kulturno umetničko društvo „Dimitrije Belivakić“ je nakon toga zasedalo i osudilo incident jednoglasno, razmatrajući čak i mogućnost da, zbog svega, sankcionišu članove ansambla koji su prase pojeli.