Naslovna Društvo Kakav vazduh udišu Negotinci?

Kakav vazduh udišu Negotinci?

1008
0

Sudeći po izveštaju o monitoringu kvaliteta vazduha u letnjem i zimskom periodu u sezoni 2019/2020.  „kvalitet vazduha u opštini Negotin je na zadovoljavajućem nivou“.

Na osnovu dobijenih rezultata i mišljenja Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara, kako navode na opštinskom sajtu, Odeljenje za urbanizam, građevinastvo i zaštitu životne sredine Opštinske uprave opštine Negotin, objavilo je izveštaj o monitoringu kvaliteta vazduha u letnjem i zimskom periodu 2019/2020. U izveštaju se navodi da je kvalitet vazduha na zadovoljavajućem nivou.

U Negotinu se, doduše, ne sprovode kontinuirana svakodnevna merenja, već periodična i to samo u gradskoj sredini, ne i selima, pa se tako o eventualnom zagađenju ne može pouzdano ni govoriti.

Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru uzorkovao je sumpor-dioksid u periodu od 28. maja do 25. juna,  a ovu supstancu i čađ i u periodu od 21. novembra do 19. decembra.

Azot-dioksid je uzorkovan od 2. do 30. jula i od 19. decembra do 16. januara ove godine.

Uzorci sumpor-dioksida, čađi i azot-dioksida mereni su na mernom mestu u ulici JNA broj 10, na adresi nekadašnjeg Eko-fonda, odnosno službe za zaštitu životne sredine.

Na istom mestu obavljeno je i uzorkovanje taložnih materija iz vazduha od 10. septembra do 8. oktobra 2019, dok je uzorkovanje suspendovanih čestica mereno 12. i 13. septembra 2019. u ulici Save Dragojevića broj 23.

U izveštaju koji je dostupan javnosti se, međutim, ne navode i pojedinačne vrednosti obavljenih merenja za zagađujuće materije čija su merenja koncentracija propisana Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha, ali se navodi da su „ispitani uzorci usaglašeni sa propisanim vrednostima“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.