Naslovna Društvo Ka Kusjaku plovi 20. Đerdapska regata

Ka Kusjaku plovi 20. Đerdapska regata

657
0

Sa plaže u Tekiji juče je sa 40 plovila i oko 150 učesnika put Kusjaka zaplovila 20. Đerdapska regata. Završetak današnjeg dana u Brzoj Palanci, a sutra regata stiže i u opštinu Negotin.

Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Učesnici ovogodišnje 20. Đerdapske regate nastavili su danas plovidbu Dunavom u sektoru Kladova, nakon što su juče krenuli iz Tekije, pa prošli kroz prevodnicu hidroelektrane „Đerdap jedan“ do Kladova i Male Vrbice.

Danas na programu regate, čija plovidba iznosi 92 kilometra, uz priče i legende o ostrvu Ada Kale, čuvenoj Dunavskoj Atlantidi, potopljenoj prilikom podizanja đerdapske brane, učesnike Regate će u Korbovu dočekati tradicionalni ručak, a zatim će nastaviti do Brze Palanke gde će večeras i kampovati.

U nedelju 30. jula regata staje na pristanište u selu Mihajlovac, a zatim poslednja deonica spusta vodi do plaže Kusjak, gde će završetak druženja na Dunavu obeležiti koncert negotinskog benda „Le Bonens“. Povratak autobusom od Kusjaka do Tekije je obezbeđen.

Organizator je Kajakaški klub Tekija u saradnji sa turističkim organizacijama Negotin i Kladovo i lokalnim samoupravama, a podršku u realizaciji jubilarne regate pružio je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.