Naslovna Kultura “Jugoslavija moja otadžbina” na “Zoranovim danima”: Nagrada Borisu Šaviji

“Jugoslavija moja otadžbina” na “Zoranovim danima”: Nagrada Borisu Šaviji

162
0

Publika 30. „Dana Zorana Radmilovića“ uživala je u predstavi„Jugoslavija moja otadžbina“ u režiji Marka Misirače.

Boris Šavija; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar

Šeste večeri izvedena je predstava „Jugoslavija moja otadžbina“ Gorana Vojinovića, u režiji Marka Misirače, za koju su tekst dramatizovali Ivan Velisavljević i Aleksandar Novaković. Ovaj komad koprodukcija je Pozorišta Prijedor i Gledališta Kopar teatro Kapodistria.

“Predstava je emotivna vrteška koja počinje od otkrića glavnog junaka vezanog za njegovo porijeklo i porijeklo njegovih roditelja. On kreće u potragu za ocem, prošlošću, korijenima i na tom potresnom dirljivom, nekad i vrlo duhovitom putu, otkriva stvari o sebi i formira identitet kojeg nije ni bio svjestan”, rekao je reditelj Marko Misirača.

Žiri zaječarskog festivala nagradu „Zoranov brk“ za najboljeg glumca večeri dodelio je Borisu Šaviji za ulogu oca Nedeljka.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam dobio ovu nagradu koja je jako bitna i nosi ime Zorana Radmilovića, jednog od naših najvećih glumaca i uzora svih nas. Što se predstave tiče, ja još uvek ne mogu sve ovo da iskristališem jer je isuviše kompleksno. Radio sam sa ljudima sa kojima nikad nisam, što je blagodet za svakog glumca i za svaki ansaml da često menja svoje partnere. Kad se upoznam sa nekim drugim glumcem ili sa nekim drugim čovjekom, to su jedinstveni odnosi. U stvari, on probudi nekog novog tebe kojeg nisi ni znao da imaš. To se desilo i u ovoj predstavi. Mogu da kažem da je bilo neke hemije i da se složim da smo postali prijatelji. Često se dešava da se te koprodukcije rade forme radi, ali mislim da to u ovoj predstavi nije bio slučaj i da smo se proželi, jer je ekipa bila tako heterogena, a mi smo je napravili homogenom i to možda čak i u nekim svojim prvim susretima“, istakao je Šavija u razgovoru sa novinarima.

Detalj iz predstave „Jugoslavija moja otadžbina“, Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar

„Jugoslavija moja otadžbina“ je najbolja predstava primorskih pozorišta u Kopru u Sloveniji, pobednik je Festivala BIH u Jajcu, a proglašena je najboljom i na ovogodišnjem pozorišnom festivalu „Novi tvrđava teatar“ u Čortanovcima, gde je Boris Šavija jedan je od dvojice dobitnika nagrade za najbolju mušku ulogu.

Nastala je na osnovu istoimenog, nagrađivanog romana Gorana Vojnovića, književnika i reditelja iz Ljubljane.  Roman je preveden na 18 jezika i doživeo je već jednu pozorišnu verziju u režiji Ivice Buljana na sceni Slovenskog narodnog gledališta u LJubljani, 2015.

“Imali smo velikih muka, tekst je za mnoge bio unapred provokativan, a to je ono što se često dešava, ljudi ne pročitaju nego unapred donesu neki sud na osnovu informacija koje dobiju kad na Guglu ukucaju naslov romana, ili sam naziv taj „Jugoslavija“ nekima može da bude crvena krpa. Ja sam pokušavao, a nadam se da smo predstavom kasnije i uspeli da ih ubedimoda to nije tako kako oni zamišljaju i da predstava nije crno – bela da je vrlo slojevita, a prvenstveno je roman po kome je rađena slojevit”, dodao je reditelj Marko Misirača.

U predstavi učestvuju glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske: Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Miljka Brđanin i Željko Erkić, glumci Pozorišta Prijedor Sabina Halilović, Dean Batoz i Mirela Predojević i glumci Gledališča Koper Blaž Popovski, Igor Štamulak, Mojca Partljič i Tjaša Hrovat.