Naslovna Društvo Jubilej Osnovne škole „Vuk Karadžić“: Svečanom akademijom obeležen 195. rođendan škole

Jubilej Osnovne škole „Vuk Karadžić“: Svečanom akademijom obeležen 195. rođendan škole

406
0

Više od 200 učenika i veliki broj prosvetnih radnika predstavilo se sinoć na svečanoj akademiji u negotinskom Domu kulture „Stevan Mokranjac“ obeležavajući 195. rođendan naše najstarije obrazovne ustanove u opštini, Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

Teško je danas zamisliti život bez ekrana, kompjutera, telefona, društvenih mreža. Nije to postala samo zabava dece i mladih, već i njihovih roditelja koji koriste sve mogućnosti tehnološkog razvoja, neki i za mnogo vrednije potrebe, u poslovne svrhe.

Ipak, zapitali su se posetioci sinoćnje svečane akademije koji su prisustvovali  obeležavaju velikog jubijela, 195. godina postojanja i rada Osnovne škole „Vuk Karadžić“, da li je danas moguće zamisliti život bez kompjutera?

„Moja želja je bila da kroz ovaj scenario koji smo postavili na scenu, decu vratim onim starim igrama, jer smatram da je to izuzetna vrednost. Poruka nije da oni ne treba da koriste mobilne telefone i modernu tehnologiju, već da ta tehnologija može da se koristi na jedan pametniji način. Potrebno je vreme da ovaj scenario zaživi svoj pravi život i postane deo detinjstva svakog deteta. Zadatak nas  prosvetnih radnika je da to stalno podvlačimo i da ih podsećamo. Poruka nije upućena samo deci, već i roditeljima kojima moderna tehnologija postaje sve više svakodnevica, a pričanje bajki i čitanje knjiga se negde izgubilo“, ističe za NG Portal Radmila Damjanović, pisac scenarija  „ Život bez ekrana“.

Oživele su na sceni negotinskog Doma kulture sinoć ponovo igre iz 20. veka: lastiš, školice, zujalice, bacanje klikera, zanimljiva geografija.

Fejsbuk je zamenio spomenar koji je nekada čuvao najveće tajne, a više od 200 učenika pesmom, plesom i glumom pokušalo je da nam dočara vreme kada su knjige bile u modi i odrastalo se uz rečenicu: „ Hej, vidimo se ispred zgrade“.

„Potrudili smo se da tu vrlo zahtevnu scenografiju i masovne scene sinhronizujemo i napravimo skladnu kompoziciju onoga što je pisac scenarija hteo da nam kaže, a to je da uvek postoji mogućnost da se vratimo nekim starim vremenima kada je bilo moguće zabaviti se i bez ekrana. Celu predstavu prati veliki broj plesnih numera, a ove godine smo uključili u obeležavanje jubileja učenike od prvog do osmog razreda“, kaže za naš portal Marko Kostić, koji je imao nimalo laku ulogu  reditelja.

Na dečije igre, knjige, druženje bez telefona, prijateljstvo, čini se zaboravljene vrednosti, podsetili su nas učenici naše najstarije obrazovne ustanove, a da dodir i zagrljaj imaju i dalje najveću moć podsetili su nas porukom: „Hajde da se za promenu bavimo jedni drugima, da opet budemo bliski, da ponovo budemo ljudi!“