Naslovna Društvo Jubilej na Dunavu: 20. Đerdapska regata

Jubilej na Dunavu: 20. Đerdapska regata

631
0

Tradicionalni spust od Tekije do Kusjaka kod Negotina, ove godine jubilarna 20. Đerdapska regata ima za cilj promociju reke Dunav, upoznavanje sa istorijom i kulturom dunavskog nasleđa, ali i promociju boravka u prirodi, sporta i kampovanja.

Đerdapska regata, 20. po redu, krenuće na 92 kilometra dugu plovidbu Dunavom, u petak, 29. jula sa plaže u Tekiji do plaže Kusjak kod Negotina na koju će učesnici regate stiću u nedelju, 31. jula.

Prvog dana, učesnici će imati poseban doživljaj prolaskom kroz prevodnicu hidroelektrane „Đerdapa jedan“, a nizvodno će moći da se upoznaju sa rimskim utvrđenjem Diana, tvrđavom Fetislam u Kladovu, Arheološkim muzejom Đerdapa i ostacima slavnog Trajanovog mosta. Na gradskoj plaži u Kladovu je zagarantovano uživanje, a zatim večera i noćenje u šatorima u selu Mala Vrbica.

Narednog dana, učesnici će saznati priče i legende o „Dunavskoj Atlantidi“, ostrvu Ada Kale koje je potopljeno prilikom podizanja đerdapske brane. Nakon toga u Korbovu će ih sačekati tradicionalni ručak, koji pripremaju meštani na samoj plaži, a završetak dana je na plaži u Brzoj Palanci, gde se večera i kampuje.

Poslednjeg dana, regata staje na pristanište u selu Mihajlovac, a zatim poslednja deonica spusta vodi do plaže Kusjak, gde će završetak druženja na Dunavu obeležiti koncert negotinskog benda „Le Bonens“. Povratak autobusom od Kusjaka do Tekije je obezbeđen.

Učešće se ne naplaćuje, a organizator je obezbedio obroke i poklone za učesnike, dok učesnici treba da imaju svoje plovilo i kamp opremu, ističu organizatori Kajakaški klub „Tekija“ u saradnji sa opštinama Kladovo i Negotin i turističkim organizacijama Kladovo i Negotin, a uz sponzorstvo „Đerdap usluga“ i trgovinskog lanca „Tekijanka“.

Podršku u realizaciji jubilarne regate pružio je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.