Naslovna Društvo Jovana Bojanić: Kad muziku „pobede“ informacione tehnologije

Jovana Bojanić: Kad muziku „pobede“ informacione tehnologije

837
0

Minijature NG Portala: Učenici generacije školske 2020/2021. godine.

Foto studio „Forma“/NG Portal

Jovana Bojanić, učenica generacije Umetničke škole “Stevan Mokranjac” u Negotinu, oduvek je volela muziku. Put su joj, veli, “krčile” dve Negotinke, pa joj je i logično bilo da kad već u rodnom Kladovu ne može da nastavi školovanje muzike, dođe u Mokranjčev Negotin i napaja se na izvoru.

“Klavir mi je predavala divna profesorka Malina Jovanović koja me i dan danas podržava i zbog toga sam joj mnogo zahvalna, puno mi znači. Na solfeđu sam bila kod Jesenke Jovetić koja mi je dočarala muziku na sasvim drugačiji način i to me je privuklo na upišem srednju muzicku školu. Kako nije bilo srednje muzičke u Kladovu najbliži grad mi je bio Negotin”, kaže Jovana.

Ova kreativna i skromna devojka nakon što je završila Osnovnu školu “Vuk Karadžić” u Kladovu i tamošnju Muzičku školu “Konstantin Babić” u Negotinu se odlučila za školovanje na teoretskom smeru, za zanimanje muzički saradnik. U novoj sredini vrlo je brzo pronašla svoje mesto i stekla prijatelje za ceo život.

“Ja sam osoba koja može lako da se uklopi u novo okruženje tako da za mene odvajanje od porodice nije bio neki veliki problem. Unapred sam se radovala upoznavanju samog Negotina i novih ljudi. U početku sam češće dolazila kući, svakog vikenda. Međutim, kako je vreme prolazilo više vremena sam provodila u Negotinu nego u Kladovu.”

Muzika je, dodaje Jovana, važan segment njenog života i deo njenog sentimentalnog vaspitanja i odrastanja. Na novoj životnoj prekretnici, međutim, vagajući u kom će je smeru život povesti, Jovana se odlučila za informacione tehnologije i Komtrejdovu Visoku školu strukovnih studija za IT.

“Poslednje godine svog školovanja shvatila sam da više ne osećam istu strast prema muzici kao na početku i shvatila sam da to nije nešto čime bih se bavila u budućnosti. Upisala sam ITS (Information Technology School) u Beogradu. Da, to je nešto sasvim novo za mene s obzirom da nisam imala matematiku u srednjoj školi, ali to je ono čime želim da se bavim i smatram da nisam pogrešila. Roditelji su tu odluku prihvatili i više nego odlično, oduvek su mi bili podrška. Smatrali su da je ovo jako dobra i profitabilna odluka. Veruju u mene i to mi je nešto najbitnije. To je nešto sto me podstiče da se trudim još više”, dodaje Jovana i kaže da će svoje četvorogodišnje školovanje u Negotinu pamtiti po školskim drugovima, profesorima, po uspomenama koje je stekla, a naročito po životu u učeničkom domu „Stanko Paunović“.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina 2”, koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.