Naslovna Društvo Jovan Milošević: Nema slučajnosti, sve je matematika!

Jovan Milošević: Nema slučajnosti, sve je matematika!

2398
0

Učenik šestog razreda Osnovne škole “Branko Radičević” i najuspešniji učenik škole Mentalne aritmetike “Malac Genijalac”, Jovan Milošević,  voli da se igra brojevima i rešava matematičke probleme.

Da matematika  nije samo nauka koja daje odgovore na pitanja šta su geometrijske figure i šta se brojevima dešava ako ih izračunavamo, već i da kod ljudi razvija logiku, potvrdili su mnogi matematički talenti u borbi umova.

Da je to tako kaže i Jovan Milošević, učenik šestog razreda Osnovne škole “Branko Radičević” i najuspešniji učenik škole Mentalne aritmetike “Malac Genijalac”.

“Sve je matematika i nema slučajnosti, bar ja tako vidim stvari. Matematika je moj život, a  interesovanje  za ovu prirodnu  nauku počinje oko moje pete godine. Počeo sam da sabiram i oduzimam brojeve sam, a onda je u pomoć pritekao tata, koji inače prati sve što ja radim i podržava me i zajedno sa mnom istražuje zanimljive matematičke probleme. Naravno naša velika podrška je i moja mama. Moj izazov su sami brojevi sa kojima volim da se “igram”,  kao i zadaci o kojima treba razmisliti, naći rešenje sam, dokazati tačnost rešenja”, kaže mladi matematičar koji, inače, ne voli mnogo da govori.

Jovan Milošević  je prošle školske godine postigao najbolji rezultat na okružnom takmičenju iz matematike osvojivši maksimalnih 100 poena. Pripreme za ovogodišnje takmičenje već je počeo s obzirom i da je njegova želja da srednjoškolsko obrazovanje nastavi u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu.

Svoj ogroman talenat kada su brojevi i logika u pitanju Jovan je dokazao i u školi Mentalne aritmetike “Malac Genijalac”. Nakon završenog trećeg nivoa obrazovanja, Super uma, Jovan je čest gost škole “Malac Genijalac” u kojoj pomaže mlađim drugovima da lakše savladaju gradivo i brzo dođu do rešenja.

“Najviše mi se dopala ta završna godina,  ali prve dve godine su mi bile potrebne za vežbanje koncentracije, memorije i pažnje. Na toj trećoj godini, Super umu, naučio sam da stepenujem brojeve do šestog stepena, korenovanje do šestog korena, binarni kod, a najzanimnljivija oblast je Kalendar, gde vi uz gotove podatke, koje morate da znate, lako izračunate koji je dan recimo bio 13.aprila 1345. godine. ili koji će dan biti 28. juna 2456. godine. Škola “Malac Genijalac” je skroz drugačija od redovne škole. Prvo u njoj nema ocena  tako da sve što učite  radite to zbog znanja, drugačiji je odnos učenika i predavača u školi, manje su grupe pa se nastavnik može posvetiti svakom od nas individualno. Mislim da u ovu školu ne dolaze samo deca koja vole matematiku već i deca koja žele da nauče nešto više i da sebi olakšaju učenje.”

Jovan Milošević je među prvim pohađačima škole “Malac Genijalac” koja se prvenstveno bavi razvojem pažnje, koncentarcije, inteligencije kod dece, pomaže da učenici lakše rešavaju matematičke zadatke i probleme, ali i savladaju školsko gradivo iz drugih predmeta. Svoje znanje i rad stavio je na probu nadmetanjem na dve međunarodne olimpijade, koje su okupile više od 1.000 učesnika iz celog regiona i Evrope.

“Bio sam na dve velike evropske olimpijade u školi “Malac Genijalac”  i osvojio dva puta zaredom treće mesto na testiranju. Pre dve godine na mentalnom izračunavanju zauzeo sam osmo mesto u sabiranju i  oduzimanju 40 jednocifrenih brojeva na 500 milisekundi, dok sam se prošle godine takmičio u brzom izračunavanju dvocifrenih brojeva koji se smenjuju na 800 milisekundi i tada sam zauzeo četvrto mesto. Žao mi je što ove godine olimpijada nije održana jer mi nedostaje samo takmičenje u Super umu, a mnogo smo se pripremali i nismo prekidali rad jer je nastava išla sve vreme preko skajpa. Test je na ovakvom takmičenju mnogo lakši  jer je za mentalno računanje neophodna izuzetno dobra koncentracija i pažnja. Brojevi se velikom brzinom smenjuju, a u sali je više stotina posmatrača koji na velikom ekranu zajedno sa nama prate zadatke. “

Pored matematike druga velika Jovanova ljubav je sport. Aktivno trenira stoni tenis već pet godina i postiže, kao sam kaže, dobre rezultate na svim turnirima.

“Šah je, takođe, moja velika ljubav. Šah i matematika su povezani, neophodna je logika i predviđanje narednih poteza kako svojih, tako i protivnikovih. Informatika je, takođe, nešto što me zanima i tu ima puno zanimljivih stvari koje se prepliću sa matematikom”,  ističe Jovan Milošević, koji u svemu što radi koristi logiku jer, kako i sam kaže, sve je matematika.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina” koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.